Interviurile in sine nu sunt votate de candidati printre cele mai placute experiente, insa atunci esti pus in fata unor intrebari incuietoare, le dispare cu siguranta pana si cea mai mica urma de farmec.
Nu o sa iti vand ponturi despre cum sa iti faci experienta unui interviu mai placuta – desi poate ca aceasta ar putea fi o idee pentru un nou articol- ci o sa iti dau un avans de 10 intrebari incuietoare la care probabil ar trebui sa te gandesti putin inainte de interviu.
Incepem direct: Povesteste-mi despre tine
Si, daca se vroia a fi startul unei discutii relaxate in care tu sa preiei conducerea… de cele mai multe ori raspunsul la aceasta invitatie se transforma intr-o serie de nu, nu, nu e important, deci nu ar trebui mentionat. Iti recomand ca atunci cand iti formulezi discursul sa incepi avand in minte descrierea job-ului la care ai aplicat. Pe scurt, daca ai aplicat la un post de casier, povesteste despre experienta ta de casier, daca ai aplicat la un post de specialist marketing, spune despre experienta si studiile tale in marketing. Nu lasa acest monolog sa curga mai mult de 3-4 minute insa. Respira, s-ar putea ca in pauze recruiterul sa mai aiba si el ceva de adaugat sau pune-i intrebari pentru a te asigura ca ce e interesant pentru tine este la fel si pentru el.
Si continuam firesc cu un: Ce stii despre organizatia noastra
Da, e important sa arati ca ti-ai facut temele, insa nu e nevoie sa spui chiar tot. Lasa-i si recruiterului sansa sa adauge cate ceva.
Si totusi… De ce vrei sa lucrezi pentru noi?
Taie din start de pe lista sablonismele de genul “imi place sa lucrez cu oamenii” si porneste tot de la cercetarile pe care le-ai facut inainte de interviu. Se presupune ca te-au adus la locul si in momentul potrivit. Nu?
Din categoria dificile, insa nu imposibile: Cum ai explica acest proces unui copil de 8 ani
Stai putin! Nu e momentul sa intri in panica si nici sa iti iei vocea de eu sunt adultul in aceasta discutie. Pentru recruiter este important sa vada ca esti adaptabil si ca poti sa explici pe intelesul oricui procesele pe care le derulai. Si, cu cat stii sa explici mai clar un proces, cu atat mai multe dovezi aduci ca esti un bun profesionist.
Provocari, provocari: Povesteste-mi despre o situatie in care vechile metode nu au dat roade
Raspunsul tau la aceasta intrebare ii va spune interlocutorului tau cat de creativ esti si cat de multe cunosti despre industria in care lucrezi. Poate ca ar trebui totusi sa studiezi mai mult piata inainte de interviu.
Despre teamwork sau nu…: Descrie o situatie in care tu si echipa din care faceai parte nu ati fost de acord
Intrebarile despre trecut spun despre comportamentul tau din viitor. E important sa descrii situatia, sa povestesti cum s-a finalizat si care au fost “invatamintele” pe care le-ai tras.
Categoria- tine-ti prietenii aproape: Ce mi-ar spune despre tine persoana care te place cel mai putin
Cu siguranta ceva rau care de fapt in contextul pe care il vei descrie tu inseamna viceversa. Doar un exemplu: nu am intotdeauna rabdare… pentru ca sunt un om al deadline-urilor respectate.
Droopy sau Scooby Doo: Care este cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?
Pentru unele posturi, asumarea riscurilor este esentiala, de aceea evalueaza si posibilitatea ca aceasta intrebare sa fie pe lista recruiterului tau. Nu este o intrebare la care sa dai un raspuns scurt. Ofera toate detaliile relevante si asigura-te ca tragi si concluzii.
Spune-mi cine, unde, cand sau Ce activitati iti plac mult si ce activitati iti plac mai putin la jobul tau actual
Fii pozitiv, insa cel mai important fii atent. Descrie activitatile care iti plac, insa puncteaza si activitati pe care le placi mai putin. Nu exagera insa, pentru ca se va naste o noua intrebare dificila:
De ce ai ramas pana acum…
Nu, nu o inchei lista noastra de provocari cu aceasta intrebare si nici cu deja clasica: unde te vezi peste 5 ani? Sunt sigura ca te-ai gandit deja la un raspuns pentru aceasta.
Ti-as recomanda in schimb sa te gandesti la o definitie creativa a job-ului pentru care ai aplicat.
Fii scurt, concis si orientat catre responsabilitati, insa asigura-te ca ai inteles foarte bine ce presupune acesta inainte de a da un raspuns.
Ai o intrebare sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta? Poti face acest lucru intr-un comentariu!
Monica Dona