Raspundem provocarii lansate de cititorii nostri si povestim astazi despre cel putin 10 lucruri pe care un recruiter nu le va face, dar mai ales nu ti le va spune.
Ii iubesti sau ii urasti, mai devreme sau mai tarziu vei fi in pozitia de a colabora un un recruiter. Cred, asadar, ca iti va fi de ajutor sa stii cum lucreaza…
Ce trebuie sa intelegi inca de la inceput este ca …
1. Recruiterul detine informatii despre job, despre compania si despre echipa pentru care recruteaza pe care nu ti le va spune. Nu este rea-vointa, insa uneori este agreat ca unele detalii sa fie transmise candidatului doar in anumite etape ale procesului de recrutare.
Parteneriatul cu un recruiter este insa prin definitie unul mutual avantajos. Tu iti doresti un job bun, recruiterul isi doreste sa plaseze un candidat bun pentru a isi incasa comisionul sau pentru a isi indeplini targetul si pentru a inchide proiectele interne de recrutare. Sunt insa lucruri pe care un recruiter nu ti le va spune:
2. Nu am citit cu atentie CV-ul tau si nici scrisoarea de intentie. In medie ai intre 5 si 10 secunde la dispozitie pentru a lua decizia de a chema la interviu pe cineva. Imposibil ca sa poti aprofunda un CV de 2, 3 pagini. De aceea, cu cat esentialul este mai bine evidentiat, cu atat sansele de a fi chemat la interviu sunt mai mari.
3. Nu mi-ai facut o impresie prea buna. In ansamblu, modul in care te prezinti: infatisarea, discursul din interviu, CV-ul tau, modul in care interactionezi, in care saluti, in care scrii, modul in care accepti feedbackul, entuziasmul fata de job si fata de compania pentru care recruiterul cauta candidati sunt parte din intreg. Ca recruiter iti doresti sa ai clienti fericiti care sa se indragosteasca atat de tare de candidatii tai, incat sa nu isi mai doreasca sa lucreze cu nimeni altcineva. De aceea, atunci cand ai rezerve legate de un candidat, desi, poate, acestea privesc aspecte aparent minore, preferi sa recomanzi doar candidatii care sunt 100% potriviti pentru post. Din pacate, insa, nu ii poti spune candidatului pe care tocmai l-ai respins ca motivul real este, spre exemplu, o virgula lipsa inainte de vocativ, desi ce l-a descalificat in realitate a fost un simplu: Buna Maria,
4. Nu corespunzi cerintelor pietei. Mixul de competente cerut in prezent de companii este tot mai variat. Ca recruiter e posibil sa primesti cereri extrem de diverse: spre exemplu, un contabil care sa vorbeasca perfect olandeza si sa aiba si foarte bune abilitati de prezentare. Recruiterul nu isi poate permite sa livreze altceva decat ceea ce i se cere, de aceea nu va selecta candidati partial potriviti cerintelor. Pentru a te mentine competitiv pe piata muncii cea mai buna strategie este sa inveti in permanenta si sa iti dezvolti noi si noi competente.
5. Nu inteleg nimic din ceea ce spui. Oricat de bine ar cunoaste un recruiter domeniul tau, acesta nu poate sa discute cu tine asemenea unui specialist. De aceea intrebarile pe care acesta ti le va adresa vor fi mai degraba generale si va fi nevoie sa clarifici procese care, poate, ti se vor parea banale. Procesele de recrutare presupun insa si etape in care competentele tale vor fi testate sau in care te vei intalni cu un specialist din domeniul tau. Trebuie doar sa te asiguri ca ajungi acolo.
6. Nu pot sa iti mai spun de ce ai fost respins. OK! Ai fost deja trimis la doua interviuri, pe doua proiecte diferite, insa de fiecare data feedback-ul a fost nefavorabil. Nu te intreba de ce nu primesti si o a treia sansa, pentru ca, din perspectiva recruiterului mesajul este clar: nu inveti din propriile greseli!
7. Esti candidatul care imi lipsea de pe short-list. In mod normal un short list trebuie sa includa intre 3 si 5 candidati, in functie de profilul pentru care se recruteaza. Cand recruiterul are pe lista doi candidati foarte buni, pentru cel de-al treilea va accelera putin procesul de recrutare si este posibil sa nu respecte profilul 100%. Este insa o sansa pentru candidat si depinde de el sa o fructifice.
8. Cati ani ani? Care a fost numele tau inainte de casatorie? Ai antecedente penale? Care este aparteneta ta religioasa? Din ce organizatii faci parte? Ai copii? Un recruiter profesionist nu iti va adresa niciodata aceste intrebari. Daca totusi esti pus in fata unei astfel de situatii, incearca sa vezi care este informatia pe care doreste de fapt sa o afle. Daca ai fost intrebat de copii, cel mai probabil isi doreste sa afle daca vor exista situatii in care sa fii nevoit sa lipsesti de la job. Cel mai bun raspuns este sa il asiguri de intreaga ta disponibilitate pentru programul stabilit.
9. Nu eu iau decizia de angajare. Recruiterul poate fi un bun vanzator, insa candidatul este cel responsabil pentru inchiderea procesului de vanzare a propriei candidaturi. Depinde de tine cum reusesti sa ii convingi pe toti cei cu care interactionezi pe parcursul proiectului: coordonatori de department, manageri de HR, viitori colegi etc.
10. Nu lucrez pentru tine. Recruiterul dintr-o agentie de HR primeste comision daca reuseste sa recruteze profilul stabilit de client in bugetul acestuia. Recruiterul intern va face aproximativ acelasi lucru. Nu el este cel cu care trebuie sa negociezi beneficiile salariale, dimpotriva el va fi cel care va incerca sa negocieze cu tine, in asa fel incat asteptarile tale salariale sa se incadreze in bugetul pe care il are.
Nu uita: comunicarea este un proces in doua sensuri. Trebuie sa te asiguri in permanenta ca intelegi si te faci inteles!
Bafta maxima!
Monica Dona
PR Manager