20 de lucruri pe care oamenii inteligenti nu le fac

mm

 

Prima intrebare care merita un raspuns este  Ce face un individ sa fie inteligent. Este vorba despre abundenta de date pe care o pot memora? Este vorba de un IQ peste medie sau de exceptie? Poate, aceasta este intelepciunea de care ai nevoie pentru a lua o decizie intr-un moment crucial sau de a sti cum sa faci ceva bun dintr-o situatie neplacuta.

Desigur, daca cineva este inteligent si de success, este greu de identificat exact cee ce este responsabil pentru succesul si bunastarea acelei persoane. Adevarul fie spus, este mai usor de observat ceea ce acesti oameni inteligenti nu fac si sa ajungem la o concluzie cu privire la ceea ce este de evitat. Atat timp cat vom ocoli aceste lucruri negative, totul va veni natural.

1.      Nu trec cu vederea posibilitatea de a economisi bani

Prudenta este o virtute, nu poate fi confundata cu lacomia sau zgarcenia. A fi capabil sa economisesti, prin evitarea cheltuielilor inutile, este o calitate admirabila.

2.      Nu actioneaza iresponsabil

Nu confunda aceasta afirmatie cu: “Oamenii destepti nu se distreaza” sau “Oamenii destepti sunt plictisitori”. Responsabilitatea nu este egala cu plictiseala, inseamna doar sa ai un stil de viata organizat.  Toti avem anumite responsabilitati care nu sunt mereu impuse de alte persoane. Amanand aceste responsabilitati fara un motiv plauzibil o sa te conduca doar catre stres.

3.      Nu ezita sa invete din propriile greseli

Greselile sunt inevitabile. Nu poti avea intotdeauna totul sub control, iar noi nu avem gradul de constientizare necesar pentru a vizualiza toate unghiurile posibile. Greselile sunt acolo pentru a ne aminti ca avem defecte si pentru a ne forta sa diminuam impactul lor asupra vietii noastre.  Invatand din greseli inseamna sa vezi partea buna a experientei nefericite. Realizezi ce nu mers bine si faci schimbari pentru viitor.

4.      Nu se bazeaza foarte mult pe ceilalti

Nu este nimic gresit in a avea prieteni, membri ai familiei sau colegi de serviciu in care sa poti avea incredere sau pe care sa te poti baza. Bazandu-te insa puternic pe cineva, uneori, arati ca esti doar neputincios iar tu, ca un individ inteligent, nu ai nevoie de asta. Poti sa ai o inteligenta remarcabila, dar daca nu stii cum sa o utilizezi, atunci o sa ti se puna o eticheta: incompetent

5.      Nu permit trecutului sa ii traga inapoi

Trecutul nu poate fi sters. Avem nevoie sa invatam cum sa ii facem fata si sa nu ii permitem sa interfereze cu realizarile noastre viitoare. Daca nu este nimic util de recuperat de la experientele anterioare, pur si simplu inchidem usile si-l lasam sa plece. Experientele trecute ne-au format, iar lucptele anterioare pot construi un caracter puternic, dar oamenii au tendinta de a se folosi de trecut pentru a justifica anumite gresieli si comportamente din prezent.

6.      Nu isi supraestimeaza abilitatile

Frankestein si Faust ne spun o poveste minunata despre cum chiar si cei mai stralucitori dintre noi pot suferi o cadere tragica, pur si implu pentru ca incearca sa-si depaseasca limitele. .Munca grea si ambitia sunt sanatoase, dar fara moderatie aceste calitati pot fi periculoase. Dorinta de avansare intr-un anumit domeniu iti poate tulbura perspectivele si te poate face sa pierzi controlul in celelalte aspecte importante ale vietii. In cele din urma, putem ajunge sa ne instrainam de colegii nostri si va fi trist sa nu ne putem impartasi succesul cu ei. Ai fi surprins daca ai vedea cate raspunsuri se afla in tine.

7.     Nu insista asupra erorilor pe care le-au facut

Cand planurile tale esueaza, ia-o din nou de la zero. Si, in plus, uneori este bine sa stii cand sa renunti la ideile care nu s-au dovedit foarte inspirate.

8.      Nu neglijeaza aspectele importante ale afacerii lor

Unul dintre factorii cheie pentru succes este atentia la detalii si atentia marita, in general. atunci cand cineva incerca sa fie un inteligent om de afaceri, este guvernat de ideea ca, daca ai un produs de calitate succesul este garantat. Acesta idee nu este in intregime fara cusur, pentru ca desi ofera un produs de calitate la un pret sub cel al concurentei, afacerea este departe de succes. O afacere de succes necesita obligatoriu credibilitate, care vine dintr-o buna tactica de publicitate.

9.      Nu se bazeaza pe noroc pentru a-si rezolva problemele

“Spera sa fii cel mai bun, dar pregateste-te pentru ceea ce este mai rau”. Un citat bun pentru a te ghida sa investesti timp si efort.

Norocul ar trebui sa primeasca multumiri pentru un mic fragment al succesului tau. In plus, oamenii inteligenti nu i-ar permite norocului sa atraga gloria muncii lor. Nu ii ofera titlul de contributie majora.

10.     Nu pun toate ouale intr-un singur cos

Nu investesc complet de dragul realizarii unei singure idei. Intotdeauna au planuri de rezerva, alternative si iau in considerare neprevazutul.  Asta nu inseamna ca ar trebui sa fie descurajati si sa se retraga atunci cand lucrurile nu merg conform planului.

11.     Nu isi fac dusmani

Indiferent de pozitia ta, indiferent daca esti antreprenor de succes sau angajat intr-o firma mica, este probabil sa nu fii intotdeauna pe placul tuturor. O sa gasesti oameni competitivi. Acesti oameni nu sunt rai prin natura lor. Convingerile, ideologiile sau punctele voastre de vedere nu sunt compatibile. Problema este ca nu stii cum voir reactiona daca se vor simti provocati, si poate ca si ei te percep pe tine in aceeasi maniera, ceea ce o sa duca la o atitudine ostila.

12.      Nu isi asuma riscuri inutile

La un moment dat in viata, ne aflam in puctul in care, am putea lua in calcul un risc in schimbul unui castig mai mare. In cazul in care sunteti un aventurier, motto-ul „risc ridicat, recompensa mare” nu este un lucru rau. Totusi, fiind inteligend si calculand contradictiile te limitezi doar la riscurile necesare.

13.      Ei nu permit mandriei sa le ghideze calea

Da, mandria este ca o lama. Invataturile spirituale etichetaza de obicei mandria ca pe o caracteristica negativa, dar realitatea tinde sa spuna o alta poveste. Este acceptabil sa dai dovada de mandrie atat timp cat nu o lasi sa te ghideze.

14.      Ei nu fac remarci puternice care ii pot face sa arate slabi in viitor

Faptele vorbesc mai tare decat cuvintele. Nu te simti prea increzator folosind cuvinte marete pentru a descrie actiunile viitoare. O sa para ca alergi dupa atentie si automat nu o sa mai prezinti credibilitate. Credibilitatea este extrem de importanta pentru viitorul si bunastarea oricui. Daca iti doresti sa fii respectat si luat in serios nu folosi cuvinte marete ci pur si simplu lasa munca grea pe care o depui sa spuna povestea.

15.      Ei nu se simt invinsi pentru simplul fapt ca au nevoie sa-si reevalueze convingerile

Mediul, parintii, educatia si trecutul sunt responsabile pentru convingerile si perceptiile pe care le avem asupra lumii. Oamenii inteligenti isi provoaca in mod constant convingerile; ei nu le arunca. Le remodeleaza si le permit sa creasca proportional cu noua lor experienta. Nu rata ocazia de a-ti extinde gandirea prin reevaluarea convingerilor. Nu o sa fii invins ci din contra, o sa inveti lucruri valoroase.

16.      Nu pierd ocazia de a-si extinde experienta

Friedrich Nietzsche a spus ca „nu exista fapte eterne, asa cum nu exista nici adevaruri absolute.” Tu niciodata nu o sa poti deveni o fiinta completa si nici nu ar trebui sa-ti stabilesti acest obiectiv. Cu toate astea, facand efortul de a progresa in diferite domenii inseamna sa fii o persoana inteligenta.

Stiinta mereu extinde intelegerea asupra lumii. Chiar si descoperirile vechi sau dovedite nu sunt niciodata lasate in pace, ele sunt reexaminate, redefinite si actualizate. Ele sunt constant in progres, cautandu-se adevarul cel mai potrivit, nu adevarul pe care vor sa il creada.

17.      Ei nu irosesc potentialul gadget-urilor

Lipsa cunostintelor legate de un anumit domeniu, sau lipsa calificarii necesare pentru a indeplini o anumita sarcina, nu face in mod automat pe cineva incompetent. Oamenii inteligenti au o buna modalitate de a depasi aceste obstacole, gasind solutii pentru a compensa neajunsurile lor. Utilizarea gadget-urilor la maximum se poate dovedi a fi destul de benefica intr-o varietate de scenarii.

18.      Ei nu renunta la ideile lor doar pentru ca alte persoane nu sunt de acord cu ele

Daca cineva vrea sa respinga eforturile noastre bazate pe o banuiala, nu le lasa. Lupta pentrua straluci, sau incearca sa gasesti pe cineva care apreciaza ideea ta. Mereu o sa existe o persoana intimidata de tine. Acea persoana doreste sa-ti impiedice dezvoltarea. Dar trebuie sa vezi criticile ca pe unele constructive ce iti pot oferi perspective pertioase in viitor.

19.      Ei nu stiu sa intoarca spatele unei cauze bune

Oamenii intelepti nu se retrag dintr-o provocare pentru care merita sa lupti. Revolutiile au fost conduse si castigate datorita acestor persoane, iar societatea noastra inca ne poate oferi multe motive pentru care sa luptam.

20.      Ei nu se mint ca lucrurile vor fi usoare

In cele din urma, nu traiesc cu amagirea ca viata va fi usoara. Oamenii inteligenti stiu cum sa se ridice si sa faca o schimbare. Ei lucreaza pe increderea lor, si nu se astepta ca lucrurile sa fie usoare. Chiar si atunci cand lucrurile par a fi usoare, nu lasa garda jos – este intotdeauna linistea dinaintea furtunii.

Oamenilor inteligenti le plac provocarile si fiorul care vine in urma depasirii unui obstacol.

Sursa: http://bit.ly/1IyUYkH

 

Alina Cepan

Creative Communication Trainee

destept
WhatsApp Logo