Traim intr-o epoca a vitezei si a schimbarilor rapide, a deciziilor luate pe fuga, fara prea multa analiza, o epoca in care replierea si schimbarea se fac din mers, intr-o goana nebuna impusa de noi, de schimbarile din jurul nostru, de miscarile pe care competitia le face, de concurenta impusa de colegii nostri, de internet, de zvonuri, de noutati, de produse si tehnologii noi.
Implicit, in vremuri atat de alerte, joburile noastre se transforma si ele si cer rapiditate, viteza de reactie si adaptabilitate permanente. Sa alergi la galop in permanenta fara un obiectiv final poate fi insa extrem de obositor, iar cand sarcinile pe care le ai se suprapun cu urgente si proiecte pe care le preiei din mers, o zi de lucru poate deveni coplesitoare. Ce faci insa atunci cand intri intr-o organizatie noua si nebunia despre care povesteam in preambul este dublata de nevoia stringenta de a dovedi ca poti si ca meriti?
Ce-ai zice de programul 30-60-90? Nu, nu sunt noi standarde de frumusete, sunt etapele pe care le poti urma in planificarea activitatii tale in primele 90 de zile la job, din 30 in 30.
Iata, asadar, cum ar trebui sa arate agenda ta la noul loc de munca:
Primele 30 de zile: INVATA
Observa, noteaza, neaparat rezista tentatiei de a “corecta imediat”. Aduna cat mai multe detalii, afla despre strategia organizatiei, despre valori, misiune, obiective de business, proceduri si instrumente de lucru, despre organigrama, ierarhii, structura, despre publicul cu care vei interactiona, fie ca este vorba despre clientul intern sau cel extern, despre punctele forte si minusurile proceselor interne. Afla despre colegi tai cat mai multe, despre pasiunile si abilitatile lor, cine ce este si ce face in cadrul organizatiei. Foloseste aceasta prima etapa pentru a te descurca apoi singur. E primul pas spre a consolida increderea colegilor si coordonatorilor tai si le va face extrem de bine sa stie ca nu e nevoie sa te tina de mana in permanenta.
In urmatoarele 30 de zile: CLARIFICA
Sapa putin mai adanc, aduna informatii, solicita detalii, pas cu pas treci din zona de training formal la studiu individual, stabileste-ti obiective si urmareste-le, construieste o relatie cu colegii tai, incearca sa iti gasesti un mentor, analizeaza eficienta proceselor si procedurilor organizatiei, fa-ti planul pentru urmatoarea etapa de 30 de zile. Acum este cel mai bun moment sa ceri feedback coordonatorului tau cu privire la progresul pe care l-ai facut in perioada aceasta.
Ultimele 30 de zile sunt practic zilele in care tu preiei conducerea. Pana acum ai acumulat suficiente cunostinte si poti sa incepi deja sa CONTRIBUI. Planul pe care iti spuneam sa il faci in cea de-a doua etapa poate fi implementat, poti incepe deja sa propui noi strategii si proceduri si sa iti expui opinia asupra celor existente. E practic momentul sa incepi sa stralucesti in actiune.
Tu ce ai facut in primele 90 de zile la job? Povesteste-ne despre experienta ta intr-un comentariu.
Monica Dona