5 atitudini negative care influenteaza comportamentul uman

mm

Odata cu venirea noului an fiecare om si-a pregatit un to do  list. Rezolutii peste rezolutii si planuri peste planuri, insa pentru a avea un an mai bun, este nevoie ca schimbarile sa vina din interiorul fiecaruia. Multi s-au obisnuit sa gandeasca in anumite tipare care nu fac decat sa creeze un comportament gresit.

Iata cateva moduri de a gandi care influenteaza negativ si cum se poate scapa de ele:

1.       Exagerarile

Cand se intampla ca lucrurile sa nu functioneze se trece automat de la zero la “viata mea s-a terminat” in cateva secunde. Aceasta exagereare este un tipar de gandire cu care se confrunta foarte multe persoane in situatii de criza, crezand ca de la o mica greseala li se poate termina cariera sau un alt aspect important din viata.

Este util ca fiecare sa aiba capacitatea sa se raporteze la faptele bazate pe realitate si sa evite anxietatea, care provine din exagerarea situatiilor. De asemenea, intr-o perioada de genul, este bine sa fie evitate concluziile, de cele mai multe ori ele fiind negative.

2.       Generalizarile

De obicei “barbatii sunt mincinosi”, “femeile sunt pretentioase”, “toti oamenii sunt lasi”, aceste generalizari nu fac decat sa transforme perceptia asupra viitorului intr-una sumbra. Este tot un pattern de gandire si trebuie evitat, fiecare om si fiecare situatie ar trebui  tratate individual.

3.       Personalizarile

Oamenii au tendinta sa ia lucrurile foarte personal, uitand ca lumea nu se invarte in jurul lor. Reactiile acestora au mai mult de-a face cu propriile probleme, decat cu situatiile in care se afla. Au nevoie de o pauza de la a se gasi vinovati sau de la a-si asuma tot ce se intampla in jurul lor. Singura putere adevarata pe care o au este asupra lor.

 

4.       Filtrarile

Sunt perioadele in care un om vede doar aspectele negative ale unui lucru, ignorandu-le pe cele pozitive. Pentru a evita astfel de tipare, este nevoie de o perspectiva echilibrata pentru ca de cele mai multe ori un lucru nu este total rau sau bun, el are si nuante.

5.      Trebuie

Acest “trebuie” este foarte des folosit si lasa senzatia ca intotdeauna omul ramane in urma, daca nu duce la bun sfarsit tot ce trebuie sa faca. De cele mai multe ori se simte coplesit si invins, de aceea este necesar ca “trebuie” sa dispara din gandire. E indicat sa aleaga lucrurile importante, iar celelalte pot fi amanate pentru mai tarziu. Este ok.

Daca oamenii preiau puterea asupra gandirii lor, acestia vor fi de neoprit!

2014 va fi cel mai bun an de pana acum 🙂

Roxana Andrei
Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro

Sursa: mindobygreen
Foto:

WhatsApp Logo