De ce CV-ul tau este respins?

mm

Stare de fapt: CV-ul tau cu completari, modificari, ajustari de forma si continut dupa cum te-au sfatuit prietenii sau dupa cum ai citit tu ca se face pe Internet nu te mai reprezinta. Ba mai mult, desi aplici si tot aplici nu primesti niciun raspuns.  Descurajant, intr-adevar. Hai sa vedem care ar putea fi problema totusi:

  1. Verifica daca datele tale de contact sunt corecte.
  2. Adresa de email, ID-ul de mess sau skype. In primul rand trebuie sa fie ale tale si nu ale prietenului, pietenei, sotului sau sotiei tale. Multi recruiteri verifica inainte de a contacta un candidat profilele de pe retelele de socializare (facebook, linkedin etc.) si nepotrivirea dintre datele de contact poate ridica suspiciuni. In plus, evita adresele de email prea amuzante, sexiste sau rasiste. Creaza-ti o adresa de email cu numele si prenumele tau si scoate din CV adresele precum: pieleextrafina@abc.com, pinkgirl99@abc.com, brotacel2000@abc.com … (da, exemplele acestea sunt cazuri reale).
  3. Prea muuuuuult! Pastreaza lungimea CV-ului in limitele rezonabilului. Nimeni nu are timp sa citeasca un CV de 5-6 pagini.
  4. Abilitati, competente, calificari – daca iti sunt cerute de postul la care aplici, asigura-te ca sunt incluse in CV-ul tau.
  5. Adaptare – e cuvantul cheie atunci cand aplici. Citeste cu atentie anuntul de job si adapteaza-ti CV-ul la cerintele  postului. Asigura-te ca toate specificatiile acestuia se regasesc in CV-ul tau.
  6. Prezentare! Greseli orice fel, de gramatica, de redactare, de acord, informatii fara sens, texte care se repeta, formatare, fonturi ciudate, care fac textul ilizibil, sectiuni neevidentiate sau prea evidentiate, print pe hartie colorata, parfumata, abundenta  de hobby-uri si interese.

Daca preferi sa trimiti CV-ul printat, imprima-l pe hartie alba si pune-l intr-un plic pe masura. Daca il trimiti electronic, transmite-l in format word sau pdf. Asigura-te ca nu trimiti intr-un format care are restrictii la deschiderea pe alte calculatoare.

  1. Nicio realizare. CV-ul tau nu este un copy paste din fisa postului, ci un instrument de vanzare pe care ar trebui sa il tratezi ca atare.
  2. Vorbe goale, generalitati, care nu spun in niciun caz povestea parcursului tau profesional. Iti dau un sfat: elimina-le si pastreaza esentialul.
  3. Neadevaruri. Mai devreme sau mai tarziu vei ajunge sa le explici. Evita din start penibilul situatiei in care te straduiesti sa povestesti despre niste lucruri despre care nu ai nici cea mai vaga idee, iar omul din fata ta zambeste stanjenit stiind ca tot ceea ce spui e pura fabulatie.

Ai nevoie de un sfat sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta, nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Monica Dona

WhatsApp Logo