Majoritatea candiatilor pe care ii intervievam pentru echipa noastra (super cool) de recrutare ne spun ca le plac oamenii, iar acesta este un motiv suficient sa isi doreasca sa lucreze in domeniu.
De parca eu, daca imi plac prajiturile, ar trebui sa ma fac cofetar.
Dar, trecand peste asta, hai sa va povestesc putin despre viata de recruiter. In cazul in care chiar va place, poate va cheama colegii mei la un interviu, doar sa imi scrieti la momo@lugera.ro.
1. In primul rand, trebuie sa aveti un nivel de incredere in sine ridicat, iar perceptia altora despre voi sa nu va descurajeze. Ia uitati ce spune prietenul nostru, Google, despre noi, recruiterii.
Evident, nu este adevarat
2. Trebuie sa fiti tot timpul cu zambetul pe buze. Nu o sa convingeti niciun candidat sa schimbe jobul daca sunteti incruntati. Trebuie sa fiti cu zambetul pe buze si atunci cand candidatul omite sa va anunte ca a acceptat o alta oferta si ca nu mai incepe a doua zi la jobul unde l-ati plasat; sau, in fine, unde sperati sa il plasati. Si tot cu zambetul pe buze trebuie sa convingeti si clientul ca oho, tot raul spre bine!
3. Conceptul de nine-to-five nu exista, uitati de el. Bine, in curand vor uita toti de el, joburile se schimba din ce in ce mai mult, dar despre asta, intr-un articol viitor. Candidatul nu poate sa vorbeasca despre schimbarea jobului si motivatia pentru rolul la care a aplicat (intre noi fie vorba, al 78-lea, de fapt) in timp ce asculta raportul de activitate al departamentului sau. Te va suna inapoi in pauza de masa, la final de zi iar pentru interviu posibil sa va intalniti dupa ora 18:00. Deci, clar, fara ninetofive, dar sa stii ca la noi oricum programul este flexibil
4. Rezultatul muncii de recruiter este ca varful unui iceberg, nimeni nu vede ce este in spate. S-ar putea sa vorbesti cu 25 de candidati ca sa trimiti unul mai departe.
5. Trebuie sa gestionezi bine neprevazutul. Daca ninge, candidatii nu vin la interviu. Daca ploua, candidatii nu vin la interviu. Daca este soare, candidatii nu vin la interviu. Si tot asa, drept urmare trebuie sa iti reorganizezi programul zi de zi.
6. Trebuie sa te documentezi, si asta nu inseamna doar cititul CVului in drumul spre interviu. Inseamna sa stii ceva despre compania in care candidatul lucreaza, despre piata pe care activeaza, despre proiectul tau mai mult decat o insiruire de responsabilitati. Asa ca, daca asteptarea este sa sustii doar interviuri, mai bine te angajezi la Biroul de Imigrari.
7. Si nu ultimul rand trebuie sa respecti timpul candidatului tau si dupa interviu, dand feedback, facand follow up, transmitand toate informatiile necesare.
Asa ca, daca iti plac toate cele de mai sus, da-mi un semn Poate reusesti sa faci jobul care iti place!