În luna februarie a.c. a fost introdusă o facilitate fiscală pentru salariații care-și plătesc singuri abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, facilitate care acoperă inclusiv persoanele care se află în întreținerea lor.
Prevederile Legii nr. 34/2023, se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023.
Pentru salariati, contravaloarea abonamentului de sport nu reprezintă venit impozabil în ințelesul impozitului pe venit, cu respectarea plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzator locului de munca ocupat.
Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care actioneaza în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Asadar, nu se datorează impozit venit, contribuții sociale (CAS, CASS sau CAM) pentru contravaloarea abonamentelor care fac obiectul prezentei legi, dacă, alături de celelalte beneficii, sunt cuprinse în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Din perspectiva impozitului pe profit, conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal cheltuielile cu salariile și cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).
Așadar, pentru acordarea acestui beneficiu trebuie să fie respectate condițiile de încadrare în plafonul de 33% și în limita de 400 de euro anual, dar și ca abonamentul să fie încheiat cu furnizori ale căror activități sunt încadrate la codul CAEN 9311 (activități ale bazelor sportive), la codul CAEN 9312 (activități ale cluburilor sportive) sau la codul CAEN 9313 (activități ale centrelor de fitness).
În același plafon pot beneficia de aceste categorii de servicii neimpozabile și persoane aflate în întreținerea salariatului.
Având în vedere că impozitul pe veniturile din salarii este calculat, reținut la sursă, declarat și plătit de angajator, acesta este cel care poate să aplice facilitatea pentru salariații care plătesc singuri abonamente de sport, atâta vreme cât aceștia furnizează anumite documente justificative în acest sens.
Sursa foto – Shutterstock.com