ANOFM derulează o campanie de identificare a nevoilor de formare profesională. Chestionarul mai poate fi completat de angajatori până la finalul lunii octombrie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) desfășoară în prezent un proiect cu obiectivul de a alinia forța de muncă la cerințele actuale ale pieței muncii prin intermediul unor programe de formare profesională personalizate, concentrate pe nevoile reale ale angajatorilor din România. Pentru a evalua mai bine aceste nevoi, ANOFM solicită angajatorilor să completeze un chestionar special, disponibil pentru completare până la finalul lunii octombrie.

În luna septembrie, ANOFM a introdus proiectul numit eSPOR, care se concentrează pe facilitarea angajării pe baza competențelor, atât la nivelul agențiilor teritoriale, cât și în rândul angajatorilor. Scopul principal al proiectului eSPOR este acela de a adapta resursele umane la cerințele pieței muncii actuale prin furnizarea de cursuri de formare profesională, în vederea diminuării deficitului de forță de muncă calificată.

Proiectul are în vedere îmbunătățirea șanselor de carieră pentru cei care intră sau revin pe piața muncii, sau care își schimbă domeniul de activitate. În plus, eSPOR implică angajatorii în procesul de identificare a nevoilor de formare profesională, prin intermediul completării unui chestionar online. Acest demers are ca obiectiv personalizarea programelor de formare profesională pentru a satisface cerințele reale ale pieței muncii, iar informațiile adunate sunt vitale pentru înțelegerea evoluției pieței muncii și identificarea nevoilor de formare ale angajaților, precum și a tendințelor din domeniul ocupării forței de muncă pe viitor.

Un instrument esențial care centralizează informații despre angajatori este Fișa Angajatorului, dezvoltată în cadrul proiectului eSPOR și utilizată la nivelul tuturor agențiilor județene de ocupare a forței de muncă din februarie 2023.

Campanie ANOFM

În primele opt luni ale anului 2023, prin intermediul ANOFM au fost încadrate în muncă 128.434 persoane, din care 27.335 sunt tineri NEET. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (42.629), gimnaziale (31.418), profesionale (29.497), 12.726 fiind cu studii universitare. Un clasament al judeţelor cu cele mai multe persoane angajate arată că București ocupă primul loc (13.952), urmat de Timiș (7.370) și Neamț (5.230).”

”Încurajăm angajatorii să se înregistreze și să declarare locurile de muncă vacante la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în regim on line!”, a transmis ANOFM.

ANOFM încurajează angajatorii să se înregistreze și să declare locurile de muncă vacante online la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Agenția oferă servicii gratuite de mediere a muncii, cu scopul de a identifica potrivirile dintre cerințele locurilor de muncă vacante, comunicate de angajatori, și aptitudinile și opțiunile solicitantului de loc de muncă. Aceste servicii se materializează prin punerea la dispoziția angajatorilor a listelor cu potențiali candidați, publicarea informațiilor despre locurile de muncă vacante, preselecția candidaților în funcție de cerințele locurilor de muncă oferite și organizarea de burse ale locurilor de muncă.

Conform datelor date publicității de ANOFM, la data de 31 august 2023, în baza de date ANOFM erau înregistrate 230.545 de șomeri. Rata șomajului înregistrat a fost de 2,86%, cu o ușoară creștere față de luna anterioară de 0,03 puncte procentuale, dar similară cu cea din august 2022. De menționat că persoanele fără studii și cu studii primare sau gimnaziale reprezintă o parte semnificativă a șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (28,60%), în timp ce cei cu studii universitare se situează la 4,92% din totalul șomerilor.

Photo credit shutterstock.com

notificare concediul pentru creșterea copilului
WhatsApp Logo