Potrivit reglementărilor noii HG nr. 865/2023 care modifică OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, angajatorii trebuie să fie notificați cu cel puțin zece zile înainte de începerea efectivă a concediului pentru creșterea copilului (CCC).
Condiții Legale și Notificarea Formală
Astfel, persoanele care doresc să intre în CCC trebuie să notifice angajatorul cu cel puțin zece zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data estimată de începere a CCC. Notificarea trebuie făcută prin depunerea unei cereri în format fizic sau electronic, în care să precizeze perioada estimată a CCC. Este important să precizăm însă că această notificare nu condiționează condițiile legale pentru obținerea concediului pentru creșterea copilului.
Noua OUG nr. 111/2010 stipulează că:
”(1) În vederea solicitării concediului pentru creșterea copilului, persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) și (2) au obligația să anunțe angajatorul, cu cel puțin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, de intenția de a-și exercita dreptul la concediul pentru creșterea copilului prin depunerea unei cereri în format letric sau electronic, în care să precizeze perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului.
(2) În cazul în care persoana îndreptățită nu precizează în cererea de acordare a concediului perioada preconizată, angajatorul aprobă cererea pentru perioada maximă a concediului pentru creșterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1)„, respectiv pentru doi sau trei ani, în cazul copilului cu handicap.
Intrarea în CCC și Durata Concediului
Persoanele care doresc CCC trebuie să îndeplinească condițiile legale pentru a intra în acest concediu, iar dacă nu se specifică în notificare, angajatorul va aproba cererea pentru perioada maximă a CCC prevăzută de lege, care poate fi de doi sau trei ani în cazul copiilor cu handicap.
OUG nr. 111/2010 prevede că
„angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului” și că
„perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul”.
Scopul noii prevederi
Introducerea acestei noi reglementări are un scop dublu. Pe de o parte, informează angajatorul cu privire la estimarea perioadei de CCC pe care angajata o dorește, asigurând astfel predictibilitate și planificare. Pe de altă parte, subliniază necesitatea unei perioade rezonabile de preaviz pe care angajata trebuie să o acorde angajatorului în momentul în care dorește să beneficieze de CCC.
Este important de menționat că această notificare, deși acum devenită obligatorie, nu este o schimbare radicală. În multe companii, astfel de notificări erau practicate și înainte de introducerea acestei prevederi legale. Legea, în acest sens, confirmă și formalizează o practică deja existentă în mediul profesional.
Notificarea și Revenirea la Muncă
Această notificare este esențială pentru a pregăti angajatorul pentru absența angajatului. Cu cel puțin 30 de zile înainte de revenirea din CCC, angajatul are datoria de a notifica angajatorul în scris dacă intenționează să revină la muncă, oferind astfel o perioadă de preaviz pentru a asigura o tranziție lină între concediu și revenirea la muncă.
Photo credit shutterstock.com