Până la data de 27 mai 2024, persoanele fizice au avut termen pentru declararea veniturilor din 2023 și plata taxelor aferente (impozit pe venit și, acolo unde este cazul, contribuțiile la pensii și/sau sănătate). Modelul declarației unice pentru anul 2024 a fost stabilit prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) 6/2024. Formatul electronic pentru depunerea online este disponibil pe site-ul ANAF (pentru PFA-uri și profesioniști), în timp ce formatul pentru tipărire și depunere „clasică” este disponibil aici (doar pentru persoanele fizice obișnuite).
Sunt de asemenea, disponible pe site-ul ANAF normele de venit pentru 2024, în cazul celor care determină venitul net pe baza acestora.
Noua formă a declarației 212 a fost utilizată de persoanele fizice atât pentru definitivarea taxelor pe veniturile realizate în 2023, cât și pentru estimarea taxelor pe veniturile estimate în 2024, termenul-limită de depunere fiind 27 mai 2024. Plata taxelor pentru 2023 s-a făcut până la data de 27 mai, în timp ce plata taxelor pentru 2024 se va face până în mai anul viitor.
Impozitul pe venit și, unde este necesar, contribuțiile pentru pensii și/sau sănătate au fost taxele vizate. Este esențial de reținut că, pentru contribuțiile sociale aferente veniturilor din 2023, persoanele fizice s-au raportat la salariul minim de 3.000 lei, nu la cel de 3.300 lei.
Până la termenul de depunere, persoanele fizice au avut posibilitatea să primească asistență pentru completarea și depunerea formularului 212 în primării (în localitățile fără sedii ANAF) sau în unitățile ANAF cu „autoservire”. Specialiștii au recomandat persoanelor fizice să examineze cu atenție noutățile privind taxarea veniturilor independente înainte de a depune formularul și a achita taxele.
Principalele categorii de venituri pentru care persoanele fizice au trebuit să depună declarația unică și regulile esențiale de urmat:
- venituri independente;
- venituri din chirii;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din titluri de valoare și instrumente derivate;
- venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură;
- venituri din alte surse.
Este important de știut că, in acord cu legislația în vigoare, persoanele fizice care nu și-au declarat la termenul din 27 mai 2024 veniturile din anul precedent și nu și-au achitat taxele aferente, riscă atât o amendă, cât și o impunere din oficiu de către ANAF.
Credit foto shutterstock.com