Conform Codului muncii, angajatorii sunt obligați să stabilească perioadele de concediu de odihnă pentru anul următor până la finalul anului calendaristic în curs. Această regulă se aplică și pentru concediile din 2025, iar nerespectarea acestei obligații poate crea situații neclare în privința acordării zilelor libere pentru salariați.
Programări colective și individuale: ce trebuie să știe angajatorii?
Angajatorii pot realiza programările pentru concediul de odihnă fie la nivel colectiv, fie individual, conform următoarelor reguli:
- Programări colective: Se stabilesc pe categorii de personal sau locuri de muncă, iar perioadele stabilite nu pot fi mai mici de trei luni. Acestea sunt realizate după consultarea organizațiilor sindicale sau a reprezentanților salariaților.
- Programări individuale: Se stabilesc în urma consultării directe a fiecărui salariat și pot specifica data exactă sau perioada în care angajatul are dreptul de a-și lua concediul. Aceasta, la rândul său, nu poate fi mai mare de trei luni.
Indiferent de metoda aleasă, salariații trebuie să-și solicite concediul cu cel puțin 60 de zile înainte de efectuarea acestuia. De asemenea, Codul muncii prevede că angajatorul trebuie să asigure cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt pentru fiecare angajat într-un an calendaristic, dacă programarea concediilor se face fracționat.
Consecințele neîntocmirii programărilor
Dacă angajatorii nu realizează programările până la finalul anului:
- Salariații sunt obligați doar să solicite concediul cu cel puțin 60 de zile înainte.
- Angajatorul nu poate refuza acordarea concediului în aceste condiții, având în vedere obligația de a respecta drepturile legale ale salariaților.
Această obligație de programare și acordare a concediului de odihnă este confirmată și de Codul muncii, care subliniază că drepturile salariaților nu pot fi renunțate sau ignorate.
Sursa foto – shutterstock.com