În 2023 avem acelaşi număr de zile libere, însă de această data, mai multe dintre acestea pica în timpul săptămânii. Vom avea mai multe oportunităţi pentru minivacanţe. Iată care este Calendarul zilelor libere din 2023.
Calendarul zilelor libere din 2023
Sărbătorile legale, în număr de 15, pentru anul care vine sunt următoarele:
- 1 ianuarie (duminică) – 2 ianuarie (luni) – Anul Nou;
- 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române;
- 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
- 16 aprilie (duminică) – 17 aprilie (luni) – Paște ortodox / 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni) – Paștele catolic;
- 1 mai (luni) – Ziua Muncii;
- 1 iunie (joi) – Ziua Copilului;
- 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii;
- 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României;
- 25 decembrie (luni) – 26 decembrie (marți) – Crăciunul.
Astfel, salariații se vor bucura de 12 zile libere din cele 15 sărbători legale din 2023, restul picând duminica.
Pentru anumite categorii de salariați, precum cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, munca trebuie să continue și în zilele liberele legale. În aceste cazuri, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda aceste zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, în acord cu prevederile Codului Muncii.
Amezi
Angajatorii care nu acordă liber sau compensațiile legale riscă amenzi de până la 10.000 lei.
Minivacanțe de care vor putea beneficia salariații în 2023
Datorită faptului că sunt mai multe libere legale care pică în apropierea weekend-urilor, salariații pot beneficia în 2023 de șase minivacanțe:
- 31 decembrie 2022 (sâmbătă) – 2 ianuarie 2023 (luni);
- 14 aprilie (Vinerea Mare) – 17 aprilie (a doua zi de Paște – luni);
- 29 aprilie (sâmbătă) – 1 mai (luni);
- 3 iunie (sâmbătă) – 5 iunie (a doua zi de Rusalii – luni);
- 30 noiembrie (Sf. Andrei – joi) – 3 decembrie (duminică);
- 23 decembrie (sâmbătă) – 26 decembrie (a doua zi de Crăciun – marți).
Zile libere suplimentare pentru bugetari
Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) vor fi zile libere, făcându-se astfel punți între zilele de weekend și zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (24 ianuarie, 1 iunie, 15 august). Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023.
Mai exact, în HG 1.555/2022, publicată în data de 29 decembrie în Monitorul Oficial 1.267, se menționează că pentru personalul instituțiilor și autorităților publice se stabilesc și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere.
Zilele stabilite de Guvern ca punți trebuie să fie recuperate, fiind pregătite și perioadele pentru această recuperare, respectiv până la 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.
Începând cu 2020, Legea nr. 153/2019 prevede ca Guvernul să stabilească anual, până în data de 15 ianuarie, liberele suplimentare pe care le vor primi lucrătorii la stat în acel an. Anul 2023 va fi primul an când Guvernul reuşeşte să respecte termenul legal.
Pot angajaţii de la privat să beneficieze de cele trei zile libere propuse pentru bugetari?
Angajatorii de la privat pot oferi zile libere salariaților în afara celor 15 sărbători legale printr-o decizie internă. Legislaţia muncii nu include menţiuni legate de acordarea unor zile libere suplimentare pe lângă cele prevăzute pentru sărbătorile legale, însă dacă această procedură este deja stipulată în documentele de muncă, precum contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern, ea trebuie să fie respectată.
De asemenea, este util să precizăm că decizia internă emisă “trebuie adusă la cunoștința salariaților într-un termen rezonabil” și trebuie să conțină și modul în care se va realiza recuperarea acestor zile, dacă angajatorul dorește acest lucru.
Photo credit www.freepik.com