Burnout, sindromul epuizarii profesionale. Metode prin care te poti reechilibra

Epuizare fizica si psihica, scaderea performantelor la locul de munca, relatii sociale si personale deteriorate, scaderea calitatii vietii. Sunt cateva semne ca ai ajuns la “burnout”.

Asemanator depresiei, sindromul burnout se manifesta prin tulburari de somn si de digestie, scaderea randamentului profesional, reducerea capacitatii de dialog si de interactiune cu cei din jur, senzatia de gol sufletesc si sentimentul ca viata profesionala iti invadeaza viata privata.

Sindromul burnout poate aparea in perioade prelungite de stres la locul de munca sau in conditiile in care jobul este epuizant din punct de vedere fizic sau emotional. Sindromul mai poate aparea daca eforturile profesionale prelungite nu genereaza rezultatele asteptate.

Sindromul nu trece de la sine, ba chiar se agraveaza daca nu sunt constientizate cauzele care l-au provocat, iar recuperarea este un proces complex si lent. Daca te confrunti si tu cu aceasta problema, iata cateva strategii utile!

Gaseste cauza!

In primul rand, trebuie sa afli de ce ai ajuns la burnout. Uneori, raspunsul este evident, alteori, e nevoie de timp si introspectie pentru a gasi cauza. Simti resentimente fata de activitatea ta profesionala? Acestea iti pot indica exact cauza.

Un manager care coordoneaza echipe din toata lumea isi incepe programul, cel mai probabil, la prima ora a diminetii. Daca va ramane peste program in mod frecvent isi va neglija viata privata, ceea ce ar putea sa-i creeze frustrari si, in timp, sa ajunga la burnout. Este important sa constientizezi orice sentiment negativ pe care il ai in legatura cu activitatea ta profesionala si sa concepi un plan prin care sa elimini sursa stresului si a lipsei de satisfactie.

Inca o metoda prin care poti sa identifici cauzele problemei tale este sa pastrezi un jurnal in care sa notezi toate evenimentele care ti-au produs disconfort psihic. Vei ajunge usor la sursa epuizarii pe care o resimti. Odata ce ai gasit cauza, poti gasi solutii. Acestea ar putea consta in delegarea responsabilitatilor catre alti colegi, poate in munca de acasa sau chiar schimbarea pozitiei cu una mai putin solicitanta.

Concentreaza-te pe nevoile de baza

Daca ai ajuns la burnout, corpul tau are nevoie de atentie, de elemente de baza care sa-ti asigure sanatatea si starea de bine. Fa sport! Exercitiile fizice iti reduc stresul, iti imbunatatesc sanatatea si calitatea vietii. In al doilea rand, acorda o atentie sporita odihnei, hraneste-te corespunzator si hidrateza-te. Desi, pentru multe persoane, aceste indicatii ar putea parea ridicole, multi profesionisti ignora, adesea, astfel de nevoi de baza, fiind concentrati, mai degraba, pe responsabilitatile de serviciu, ceea ce poate duce la burnout.

Ia-ti o vacanta

O metoda destul de buna pentru a te echilibra este sa-ti iei o vacanta, departe de munca si de stres. Cu siguranta, stresul nu va disparea intre timp, insa te vei odihni si-ti vei gasi resursele, poate si solutiile de a depasi burnoutul.

Reevalueaza-ti obiectivele

Analizeaza-ti obiectivele personale! Sindromul burnout poate aparea atunci cand viata profesionala nu se afla in concordanta cu valorile personale sau nu contribuie la realizarea scopurilor pe termen lung. Poti trai frustrare si burnout si in situatia in care in care nu-ti cunosti obiectivele pe termen lung.

Identifica-ti valorile si gaseste-ti un scop, o misiune personala. Aceasta analiza iti va oferi o intelegere mai profunda a lucrurilor importante pentru tine si iti vor indica ce elemente lipsesc din viata ta sau din activitatea ta profesionala. Apoi, incearca sa creezi o legatura intre valorile tale, misiunea ta si activitatea profesionala pe care o desfasori in prezent. Asta ar putea presupune schimbarea pozitiei sau a felului in care iti privesti rolul. Ai nevoie de emotii pozitive, implicare, relatii sociale satisfacatoare, sens si realizari. Daca-ti lipseste unul dintre aceste elemente, gandeste-te cum poti sa-l adaugi vietii tale profesionale.

Invata sa spui “nu”

Nu-ti asuma noi responsabilitati profesionale pana nu depasesti starea de burnout. Ar putea sa-ti fie greu, mai ales ca asertivitatea si puterea de a refuza politicos fac, adesea, obiectul activitatii psihoterapiei.

Exerseaza gandirea pozitiva

Sindromul burnout te poate face sa gandesti negativ, iar aceasta gandire negativa se accentueaza in timp. Iti poti analiza gandurile si, cand le identifici pe cele negative, le poti transforma in unele pozitive, constructive. Acest exercitiu este unul anevoios, insa, in timp, vei reincepe sa gandesti pozitiv in mod natural si, la fel de natural ti se va schimba starea de spirit. Desi isi va parea greu, incepe-ti ziua gandindu-te la lucrurile placute din viata ta si incheie-ti-o la fel.

Bucura-te de realizari marunte si sarbatoreste-le. Astfel, vei redescoperi bucuria si sensul demersurilor tale profesionale. Poti avansa in directia buna oferind ajutor altora, iar feedback-ul lor de multumire iti vor consolida starea de bine.

Stresul este cauza principala a sindromului burnout. Acesta poate cauza probleme grave de sanatate, ducand uneori chiar la deces. Tehnicile de reducere a stresului pot ajuta in obtinerea starii de echilibru, insa, adesea, pentru recuperarea din stari de criza este nevoie de serviciile unui specialist, fie ca este vorba de medic, psihoterapeut sau nutritionist.

 

 

Andreea Budica

Content wizard

WhatsApp Logo