Cand credeam ca am intrat in linie dreapta catre zile mai racoroase, ultima luna de vara ne-a facut o surpriza si ne-a adus la pachet, direct din Africa, soare puternic, atmosfera sufocanta si temperaturi mult prea ridicate. Pentru ca vremea nu pare sa aiba de gand sa se domoleasca in urmatoarele zile, ne-am gandit sa punem „pe hartie” cateva sfaturi pentru o dieta de canicula.
Asa da!
- Tine sub control nivelul de hidratare si cunoaste-ti organismul, ca sa stii exact de ce cantitate de lichide ai nevoie (regula celor doi litri nu se aplica pentru toata lumea). Si, chiar daca apa este cea mai buna alegere pe timp de canicula, iti poti diversifica „meniul de bauturi” cu sucuri naturale vitaminizante. Chiar si ceaiul si cafeaua sunt permise, dar in cantitati rezonabile si fara sa le indulcesti. Alegerea noastra? Smoothie-ul de mango si limonada.
- Alege alimentele 2-in-1: salata verde, castravetii, rosiile, dovleceii si ardeii grasi, iar de partea celalalta, pepenele rosu si cel galben, ananasul, bananele, citricele si fructele de padure nu numai ca sunt delicioase, ci au si procent ridicat de apa in compozitie.
- Esti mare consumator de lactate? Nu-i problema, pentru ca sunt printre alimentele benefice pe canicula, fie ca preferi iaurtul, kefirul sau branzeturile. Cateva cubulete de telemea in salata sau un sandwish cu branza dulce si castraveti iti vor da senzatia de satietate pentru mai multa vreme, iar organismul tau isi va prelua si calciul de care are nevoie.
- Mai usor cu proteinele din carne, pentru ca sunt mai greu de digerat, proces care creste temperatura corpului. Daca insa nu poti sa renunti la ele, incearca sa inlocuiesti produsele cu continut mare de grasimi, preparate mai ales in ulei, cu peste alb pregatit la cuptor.
Asa nu!
- Ai de dat o lupta grea impotriva produselor (cat mai) reci. Pofta de inghetata? Ai pune cateva cuburi de gheata in sucul de fructe? Bei apa chiar si direct din congelator? Ai face bine sa renunti la aceste obiceiuri, pentru ca acestea pot declansa o reactie de soc, care va impiedica organismul sa se raceasca.
- La temperaturi ridicate, unele produse nu rezista nici pentru scurt timp. Daca ai de gand sa iei masa la terasa sau sa iesi cu prietenii la iarba verde, incearca sa lasi pentru acasa produsele crud-uscate, sosurile pe baza de maioneza si prajiturile cu crema.
- Weekend-urile sunt, de obicei, facute pentru iesiri cu prietenii si cateva cocktail-uri si halbe reci. Pe canicula, pune-ti pofta in cui: alcoolul duce la deshidratare, inamicul numarul unu pe timp de vara.
Tips and tricks!
- Pentru un gust si mai racoritor, adauga patrunjel, busuioc proaspat si suc de lamaie in salate.
- Daca vrei sa incerci o bautura noua, alege ceaiul din floare de hibiscus. Pe langa aroma, iti imbunatateste toleranta la temperaturi ridicate.
- Lemonade with a twist: rade o felie de un centimetru dintr-o radacina de ghimbir si adaug-o in limonada.