Ce-o fi in mintea recruiterului?

mm

 

Hmmm…. Deci ai aplicat pentru job si ai fost chemat la interviu. Pana acum misiunea ta a fost partial dificila si te-ai descurcat remarcabil.

De aici incolo incepe insa greul. Indiferent de ce si cum vor fi formulate intrebarile din timpul interviului, trebuie sa stii insa ca recruiterul urmareste sa afle raspunsul la 3 intrebari esentiale:

–        Este acesta candidatul potrivit pentru job?

–        Vrea acesta sa faca jobul?

–        Se potriveste echipei si culturii organizationale?

Intrebarile din spatele acestor intrebari sunt cele care il vor ajuta sa ia decizia de a te recomanda mai departe catre hiring manager, asa ca abordeaza-le cu atentie si concentreaza-te de fiecare data pe a furniza raspunsuri care sa urmeze un fir logic, de STAR. Vorbeste despre situatii sau misiuni (task-uri), spune ce actiuni au urmat, ce ai facut concret pentru a duce la bun sfarsit misiunea si, nu uita sa punctezi care au fost rezultatele pe care le-ai obtinut.

Pentru fiecare dintre intrebarile esentiale de mai sus am incercat sa pun laolalta cateva micro-intrebari care sa te ajute sa intuiesti cu mai multa usurinta scopul final al recruiterului. Sper sa iti fie de ajutor:

Ce ti-ai dori sa gasesti in plus la actualul loc de munca?

Pe langa sapaturile profunde in decizia de a parasi de la actualul loc de munca, o astfel de intrebare ajuta recruiterul sa inteleaga nu doar ce lipseste, ci si care vor fi asteptarile tale legate de resurse. Asa ca fii atent la modul in care iti structurezi raspunsul. In plus, pentur a fi sigur ca nu te ascunzi in spatele generalitatilor, lasand loc de interpretari, ofera exemple. Retine insa: nu vorbi de rau pe nimeni, nu blama moduri de conducere si nu te plange de actualul sau fostul loc de munca.

Cum arata pentru tine rasplata perfecta pentru performanta?

Pe cat de simpla aceasta intrebare, pe atat de multe informatii despre ce te motiveaza poate sa ii ofere raspunsul tau recruiterului. Iar atunci cand rolul pentru care ai aplicat este unul de coordonare, asteapta-te la intrebari legate de tipul de recompense pe care le preferi pentru echipa. In realitate recruiterul urmareste un comportament consecvent, sa practici ceea ce propovaduiesti si sa fii in acord cu cultura organizatiei pentru care esti recrutat.

Poti sa imi povestesti despre experienta ta in lucrul cu diferite categorii de varsta?

A curs atata cerneala virtuala despre modurile de lucru diferite ale generaratiilor X si Y si s-au spus atatea pro si contra fiecareia dintre categorii, incat o astfel de intrebare nu ar trebui sa fie deloc o surpriza. Obiectivul final este sa ca recruiterul sa obtina informatii despre modul in care reusesti sa te adaptezi, sa colaborezi, sa iti gestionezi energia, daca ai deschiderea si atitudinea potrivita pentru a colabora eficient cu ceilalti.

Ma poti convinge ca este cea mai potivita persoana pentru jobul prezentat?

Niciun truc ascuns, recruiterul isi doreste sa afle daca ai inteles care sunt asteptarile hiring managerului. Pentru tine este o noua oportunitate de a te vinde.

Imi poti spune cum arata compania ideala pentru tine?

Potivirea perfecta intre candidat si cultura companiei pentru care recruteaza este un deziderat pe care orice recruiter il urmareste. Daca iti doresti jobul, fa-ti temele si afla cat mai multe despre organizatie.

Tu ce intrebari ai adauga? Nu ezita sa ne impartasesti opiniile tale intr-un comentariu.

Monica Dona

PR manager

retelele socialerecrutarea online
WhatsApp Logo