În lipsa unui cadru legal care să stabilească în mod clar cum se poate acorda al 13-lea salariu angajaților din sectorul privat, firmele au o anumită libertate în privința modalității de acordare, cu condiția să evite discriminarea între angajați. Din perspectivă fiscală, acest venit este taxat la fel ca orice alt salariu, impozitele și contribuțiile aferente fiind aplicate în mod normal.
Al 13-lea salariu practici de acordare
De obicei, companiile iau în considerare acordarea celui de-al treisprezecelea salariu sau a unor prime în funcție de profiturile înregistrate, performanțele angajaților sau alte criterii relevante în acel an. Al treisprezecelea salariu reprezintă, în practică, plata unei sume echivalente cu un salariu în plus față de venitul salarial acordat în luna respectivă. Acest beneficiu ar trebui să fie, însă, inclus în contractul individual de muncă, iar pentru acordarea sa, compania ar trebui să aibă o procedură de aplicare. Este recomandat ca această procedură să fie prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern al companiei, după caz.
Deoarece nu există o reglementare specifică pentru acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, firmele au o anumită flexibilitate în stabilirea acestuia în documentele interne ale companiei. Totuși, este important să se evite discriminarea între angajați și să existe transparență în ceea ce privește condițiile de acordare.
Spre deosebire de bonusul de performanță, care se acordă în baza atingerii unor criterii clare de performanță, al treisprezecelea salariu ar putea fi asimilat unei prime de loialitate. Astfel, dacă la nivelul companiei se decide acordarea acestuia, toți angajații ar trebui să-l primească, cu respectarea principiului egalității de tratament.
Al 13-lea salariu – menționarea acestuia în documentele interne sau în CIM
Dacă acest venit suplimentar este reglementat în documentele interne precum regulamentul de ordine interioară, contractul colectiv de muncă sau o anumită procedură, ar trebui menționate criterii clare de acordare sau ar trebui inclus în contractul individual de muncă. În acest ultim caz, se va lua în considerare faptul că orice modificare ulterioară a acestuia necesită acordul ambelor părți.
Al 13-lea salariu – tratament fiscal
Este important de avut în vedere că impozitarea acestor venituri se face în același mod ca în cazul salariilor, ceea ce înseamnă impozit și contribuții sociale la nivelul stabilit de legislație. Totodată, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli se încadrează ca fiind deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru angajații din IT
În ceea ce privește acordarea al treisprezecelea salariu angajaților din domeniul IT, aplicarea scutirii de impozit prevăzută de Codul Fiscal trebuie să urmărească prevederile legislației aplicabile, respectiv prevederile Ordinului 1168/2017 în care sunt detaliate condițiile pentru a beneficia de scutire. Actul normative stipulează clar că facilitățile se adresează veniturilor salariale obținute din desfășurarea unei activități de creare de programe de calculator, în baza unui contract de muncă.Pentru a susține neimpozitarea acestui venit, trebuie să fie îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de acesta, respectiv suma de bani să fie inclusă în contractul individual de muncă, iar cei care beneficiază de aceasta să desfășoare efectiv activitatea menționată în cadrul unui departament specializat.
Sursa foto shutterstock.com