Clauza de Confidentialitate – aspecte utile

În cadrul activității lor, companiile utilizează o serie de informații care, dacă ar fi dezvăluite, ar putea produce prejudicii pe termen scurt, mediu și lung. Protejarea informațiilor confidențiale este esențială, mai ales atunci când acestea sunt utilizate și de către angajați pentru îndeplinirea atribuțiilor menționate în fișele de post.

Ce este Clauza de Confidențialitate?

Ce este o Clauză de Confidențialitate?

Pe lângă elementele esențiale pe care trebuie să le conțină un contract individual de muncă, există și alte clauze specifice care pot fi negociate între părți. Printre aceste clauze specifice, articolul 20, alineatul 2, litera c din Codul Muncii menționează și clauza de confidențialitate, care este detaliată la articolul 26 din același cod.

Conform Articolului 26 din actul normativ

”(1) Prin clauza de confidențialitate, părțile convin că, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, nu vor transmite date sau informații la care au avut acces în timpul executării contractului, în conformitate cu regulamentele interne, contractele colective de muncă sau contractele individuale de muncă.

(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părți atrage obligația celui vinovat de a plăti daune-interese.”

Această clauză este facultativă și poate fi introdusă în contractul individual de muncă inițial sau ulterior, printr-un act adițional. Prin intermediul clauzei de confidențialitate, părțile convin că, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, nu vor divulga informații la care au avut acces în timpul executării contractului, în conformitate cu regulamentele interne, contractele colective de muncă sau contractele individuale de muncă.

Respectarea Clauzei de Confidențialitate

Respectarea clauzei de confidențialitate nu implică, de obicei, o compensație pentru angajat, așa cum se întâmplă în cazul clauzei de neconcurență, când angajatorul trebuie să plătească o indemnizație angajatului în timpul perioadei de neconcurență. Clauza de confidențialitate își produce efectele numai dacă este inclusă în documentele menționate în mod expres de Codul Muncii, cum ar fi regulamentele interne, contractele colective de muncă sau contractele individuale de muncă.

Înainte de a introduce o astfel de clauză, angajatorul trebuie să efectueze o analiză atentă și să identifice informațiile confidențiale la care au acces angajații. Această obligație nu poate fi aplicată în mod general, deoarece nu toate informațiile pot fi considerate confidențiale.

Totodată angajatorii nu ar trebui să considere că, odată ce au introdus această obligație în relația cu salariații, sunt pe deplin protejați de acel moment înainte. Este important să se reevalueze clauza de confidențialitate pentru fiecare angajat în parte ori de câte ori acesta își schimbă poziția sau nivelul de acces la informațiile deținute de companie. Această reevaluare trebuie să fie adaptată și în funcție de evoluția companiei.Respectarea Clauzei de Confidențialitate 

Durata Efectelor Clauzei de Confidențialitate

În ceea ce privește durata efectelor clauzei de confidențialitate, legea nu stabilește un termen maxim în care aceasta poate produce efecte. Astfel, după încetarea contractului individual de muncă, clauza de confidențialitate continuă să fie valabilă pentru perioada convenită de părți și specificată în mod expres în clauză.

Nerespectarea Clauzei de Confidențialitate

Nerespectarea clauzei de confidențialitate de către oricare dintre părți atrage obligația celui vinovat de a plăti daune-interese, conform alineatului 2 al articolului 26 din Codul Muncii. Încălcarea acestei obligații de către angajat poate determina, de asemenea, o posibilă acțiune disciplinară, în funcție de gravitatea încălcării. Răspunderea disciplinară poate fi, în acest caz, cumulată cu răspunderea patrimonială.

Contract de Confidențialitate în Procesul de Recrutare

Pe lângă clauza de confidențialitate, Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii face referire și la un contract de confidențialitate. Articolul 17, alineatul 7 din Codul Muncii stabilește că:

”Cu privire la informațiile furnizate salariatului înainte de încheierea contractului individual de muncă, părțile pot încheia un contract de confidențialitate.”

Acest contract se încheie anterior încheierii contractului individual de muncă și se aplică candidatului selectat pentru a ocupa postul respectiv. Acest tip de contract poate fi utilizat în timpul procesului de recrutare atunci când este necesară furnizarea unui număr minim de informații cu caracter confidențial. Informațiile precum pachetul de beneficii oferit de angajator pot face obiectul unui astfel de contract.

În concluzie, clauzele de confidențialitate sunt esențiale pentru protejarea informațiilor sensibile în mediul de afaceri și pot fi introduse în contractele de muncă pentru a stabili obligații clare în ceea ce privește confidențialitatea datelor. Este important ca părțile să înțeleagă și să respecte aceste clauze pentru a evita consecințele legale ale nerespectării lor. De asemenea, contractele de confidențialitate pot fi utile în procesul de recrutare pentru a proteja informațiile sensibile înainte ca un candidat să devină angajat.

Photo credit shutterstock.com

Cerere demisie fără preavizMunca de acasă pentru părinții care au copii sub 11 ani
WhatsApp Logo