Concediu de acomodare – Decizia privind dublarea perioadei concediului de acomodare se aplică și în cazul concediilor aflate în derulare la data de 2 aprilie

Legea nr. 70/2023 a intrat în vigoare în 2 aprilie 2023 modificând Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, respectiv, stabilind că durata concediului de acomodare este de doi ani, în loc de un an, așa cum prevedea legea anterior. 

Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, din activități independente, drepturi de autor ori activități agricole, denumit în continuare persoană îndreptățită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară”, prevede Legea 273/2004 ca urmare a modificării din 2 aprilie.

Modificarea a ridicat numeroase semne de întrebare legat de aplicarea noilor prevederi și în cazul concediilor de acomodare aflate în derulate la momentul publicării legii nr. 70/2023.

Constituția României prevede la Art. 15 alin (2) că ”Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile,” astfel că modificarea prevederilor Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției existente ar opera doar pentru viitor.

Având în vedere că aceste concedii de acomodare țin, însă, de domeniul adopției, care intră sub incidența prevederilor din Codul civil, concediile de acomodare încuviințate înainte de 2 aprilie pot beneficia de prevederile Legii nr. 70/ 2023: Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi”.

Astfel, concediile aflate în derulare, vor beneficia de extinderea perioadei de acordare a indemnizației aferente până la 2 ani. Pentru aceasta este necesară depunerea unei noi cerei  pentru acordarea indemnizației aferente.

dublarea perioadei concediului de acomodare1

Documente necesare pentru acordarea concediului și a indemnizației de acomodare

Reamintim că, potrivit Legii 273/2004, concediul şi indemnizaţia de acomodare se acordă pe baza:

– cererii persoanei îndreptăţite, (pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială  poate fi descărcat un model cerere concediu de acomodare).

– la cerere se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau, după caz, de încuviinţare a adopţiei,

– documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul,

– dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activităţii.

Cererea şi documentele doveditoare se depun şi se înregistrează la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană şi a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită.

Termenele pentru acordarea concediului de acomodare și a indemnizației

Dreptul la concediul de acomodare și indemnizația lunară se stabilesc şi se acordă

– începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;

– până la împlinirea perioadei de 2 ani calculată de la data punerii în executare a hotărârii de încredințare în vederea adopției.

Termene depunere cerere şi documente justificative concediu de acomodare și indemnizație

Pentru acordarea indemnizaţiei lunare aferente concediului de acomodare, cererea şi documentele justificative se depun în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei şi se înregistrează la agenţia pentru plăţi. 

În cazul persoanei sau familiei care are în încredințare în vederea adopției simultan doi sau mai mulți copii, care îndeplinește condițiile legale și optează să intre în concediu de acomodare, se va acorda:

– un singur concediu de acomodare și

– o singură indemnizației aferentă acestuia.

Așadar, nu se vor acorda două indemnizații pentru un singur părinte adoptor, iar indemnizația nu se acordă pentru fiecare copil.

În perioada concediului de acomodare, persoana îndreptățită beneficiază de plata CASS, cuantumul contribuției fiind calculat prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizației acordate, în conformitate cu Codul Fiscal, de 5.5%.

Prevederi suplimentare sunt stabilite prin HG nr. 579/2016 – normele de aplicare ale Legii adopției.

Sursa foto – shutterstock.com

 

Concediul de acomodare
WhatsApp Logo