Din 4 aprilie anul curent durata concediului de acomodare a fost egalizată cu cel pentru creșterea copilului, parlamentarii considerând că nu ar trebui să mai existe diferențe între cei care adoptă și părinții naturali. Acum, concediul de acomodare este tot de doi ani, precum cel de creștere. Sigura diferenţă a rămas în cazul copilului cu handicap în cazul căruia concediul de creștere este ceva mai mare – trei ani.
În ce condiţi pot fi obținute concediul de creștere și concediul de acomodare?
Pentru concediul de creștere solicitanții trebuie ca în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului să fi realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit. În acest stagiu de cotizație sunt incluse și perioadele de șomaj, concediile medicale și alte perioade, în acord cu OUG nr. 111/2010.
Pentru a beneficia de concediu de acomodare solicitantul trebuie să obțină venituri din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole.
Care este cuantumul indemnizației?
Concediul de creștere reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Indemnizația lunară nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă (respectiv 1495 lei) și nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.
Concediul de acomodare, la rândul său, reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei.
Cuantumul indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinţă (respectiv 2.033 lei) , iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.
Desigur, în fiecare situație în parte există reguli specifice referitoare la nașterile/adopțiile multiple.
Obținerea de venituri suplimentare este permisă în ambele cazuri
Conform legii, în perioada concediului de acomodare sau a celui de creștere, persoana îndreptățită se poate afla în una dintre următoarele situații care nu afectează plata indemnizației:
- realizează venituri în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu – cum ar fi, de pildă, cadouri de Crăciun, Paște sau alte zile speciale, tichete de vacanță sau alte beneficii extrasalariale;
- primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
- realizează, pe perioada concediului de acomodare, venituri supuse impozitului prin desfășurarea efectivă a unei activități, alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare/de creștere, al căror nivel nu depășește de cinci ori cuantumul minim al indemnizației.
De asemenea, veniturile precum cele din dobânzi, investiții, chirii – acestea nu afectează nici indemnizația de concediu de creștere nici pe cea de acomodare.
Sursa foto shutterstock.com12