Cu indulgenta despre scrisoarea de intentie

mm

Trebuie sa va recunosc deschis ca nu sunt un fan al scrisorilor de intentie. Nu imi place sa le scriu si nu imi place sa le primesc. Probabil ca reticenta mea isi are explicatia in multitudinea de copy-paste-uri pe care le-am primit de-a lungul anilor. Tin minte ca la un moment dat am primit chiar un model necompletat. Suna cam asa:

In atentia departamentului Resurse Umane,

Stimata doamna/ Stimate domn,  (Daca luam in considerare faptul ca emailul imi era direct adresat, cu o cautare pe google, misterul acesta s-ar fi lamurit)

Va transmit aceasta scrisoare ca urmare a anuntului de ……….. publicat de compania dvs. pe site-ul Myjob.  (De obicei orice anunt de pe orice site de recrutare are un titlu)
Imi manifest interesul pentru aceasta pozitie deoarece consider ca studiile si experienta anterioare au contribuit major la dezvoltarea mea profesionala in acest domeniu. In anul ………. am absolvit ………… si am o experienta totala de …… ani in domenii precum ………….. (am rezolvat puzzle-ul cautand prin CV).

Stiu ca uneori e nevoie insa de un punct de plecare, de aceea va recomand personal un site unde veti gasi cu siguranta modelul de scrisoare de intentie potrivit: pentru recruiter, pentru situatia in care ai fost recomandat de cineva, ai aplicat direct, cand stii numele managerului, cand nu stii numele managerului, cand revii dupa un telefon, pentru departamentul de HR sau ca raspuns la un anunt de recrutare, in ziar sau online. Si daca nu ai gasit ce iti trebuia, un simplu search pe google iti returneaza 473.000.000 de rezultate. Sau cel putin acesta era numarul la care a fost redactat acest articol. De aici, nu trebuie decat sa iti rafinezi cautarile pentru a limita numarul de variante.

Dincolo de reticenta mea deschisa si declarata fata de template-urile de scrisorele de intentie, trebuie sa recunosc insa ca am primit si cateva scrisori de intentie care m-au impresionat.

Una dintre ele era un simplu pahar, imbracat in fasii din Dilema Veche, indicii pentru ce ar fi putut fi inauntru. Era atat de bine sigilat ca ar fi fost imposibil sa nu vad mesajul de pe capac: Hai sa povestim la o cafea! Practic nici nu m-a mai interesat sa vad ce este inauntru. Decizia era deja luata, trebuia sa intalnesc omul care imi trimisese mesajul acesta atat de atipic.

In rest, chiar daca forma nu era atipica, m-au convins de fiecare data mesajele in care puteam sa vad imediat amprenta personala a expeditorului. Doua trei cuvinte care sa imi spuna despre intentie si sa ma invite sa deschid CV-ul. Sunt toate reunite sub aceleasi caracteristici:

  • Mesaj simplu, personalizat, indiferent daca trimiteti pe adresa de office sau pe adresa consultantului/ managerului;
  • Scurt si la obiect. Nu te pierde in detalii. Scrisoarea ta de intentie nu este o alta forma de redactare a CV-ului, ci un mesaj care trebuie sa atraga atentia recruiterului asupra acestuia.
  • Nu te repeta! Nu transmite scrisoarea in anexa si acelasi mesaj, uneori doar putin reformulat pe ici pe colo, in corpul emailului.
  • Fii out-of-the box! Concepe mesaje sau pune mesajul intr-o forma care sa atraga atentia si, mai ales, asigura-te ca mesajul tau ajunge la cine trebuie!

Pentru sfaturi in cariera iti recomand sa citesti si alte articole din aceasta categorie de pe blog. Daca ai intrebari sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta lasa-ne un comentariu.

Monica Dona

WhatsApp Logo