Supracalificarea este o eticheta. Una lipita de angajator direct pe CV-ul care urmeaza sa ajunga in cosul de gunoi. Real sau virtual. Cine sunt subiectii unor astfel de etichetari? Ce poti face daca te afli chiar tu in aceasta situatie si cum poti depasi acest “handicap”?
Una dintre provocarile de care se tem cel mai tare candidatii aflati la mijlocul carierei este supracalificarea. Este atributul care-i face pe multi subiecti incompatibili cu joburile scoase la bataie pe piata fortei de munca. Fie ca supracalificarea se traduce in prea multi ani de experienta, prea multe studii sau salarii anterioare prea mari, candidati aflati in jurul varstei de 40 de ani sunt adesea eliminati din start in procesele de recrutare.
Mai ales ca, intr-un anumit moment, candidatul ar putea trai disperarea, iar acest lucru se vede cu ochiul liber in CV si in scrisoarea de intentie. Faptul ca un aplicant a lucrat in trecut pe o pozitie superioara celei pentru care aplica este un semn clar pentru angajator ca el va parasi compania imediat dupa ce va obtine o oferta mai buna. In acelasi timp, daca el a lucrat multi ani pe aceeasi pozitie fara sa promoveze, va parea incompetent si, evident, nedemn de incredere. Tonul in care sunt descrise realizarile pot face un candidat sa para prea plin de el, ceea ce ar putea, din nou, sa-i trimita CV-ul direct in cosul de gunoi, iar daca descrierea jobului dorit a reprezentat pentru acesta o rutina in trecut, evident, el va fi descalificat. Sa nu mentionam situatia in care pretentiile salariale sunt exagerate, fara simtul realitatii!
Ce e de facut daca te afli in una dintre aceste situatii? Poate pur si simplu iti placea ce faceai si ai refuzat promovarea. Sau poate generai asemenea rezultate din acea pozitie ca ti-a fost alocat un salariu motivant. Ceea ce trebuie sa faci este sa atragi atentia angajatorului pe aspectele care te avantajeaza inainte ca acesta sa-ti puna eticheta de “supracalificat”. Strategia ta trebuie sa inceapa prin a transmite angajatorului motivul pentru care iti doresti acel job. In al doilea rand, in cadrul interviului, va trebui sa fii un abil vanzator al propriei imagini, sa explici de ce experienta, realizarile, calitatile si, nu in ultimul rand, entuziasmul tau trebuie sa te descrie ca fiind angajatul ideal pentru acea pozitie.
Iata 10 solutii in dezvoltarea unei strategii pentru a obtine jobul pentru care ai putea parea “supracalificat”:
- Foloseste-te de recomandari. Descrieri din partea unor fosti colaboratori sau superiori sunt mai importante pentru angajatori decat mesajul transmis de tine. Recomandari pe Linkedin sau, in situatia ideala, facute direct de catre cunostinte care lucreaza in acea companie ti-ar sustine cauza intr-un mod mult mai convingator decat ai face-o tu.
- Descrie abilitati si realizari, nu functii detinute in trecut. Poti folosi chiar cuvinte cheie folosite de angajator in descrierea jobului, demonstrand astfel ca esti potrivit pentru acea pozitie.
- Elimina discutiile despre salariu. Declara-te complet flexibil in privinta salariului si transmite ca nu remuneratia este cea care te motiveaza in cazul jobului pentru care candidezi.
- Demonstreaza castigul companiei in cazul in care vei fi angajat. Daca presupui ca angajatorul isi face griji in privinta salariului pe care ti-l va plati, subliniaza felul in care ai redus costurile, ai generat cresteri de venituri sau ai fost capabil sa administrezi sarcinile mai multor profesionisti in trecut.
- Subliniaza-ti spiritul de echipa. Descrie felul in care ai colaborat in echipa si transmite faptul ca succesul acesteia te motiveaza mai mult decat orice realizare personala.
- Cursurile pe care le-ai urmat sunt o dovada ca esti adaptabil. Acesta este mesajul pe care trebuie sa-l transmiti, inainte de a fi catalogat ca fiind supracalificat. Te pliezi pe necesitatile prezente si nu esti blocat in trecut.
- Scoate in evidenta locul de munca unde ai petrecut cel mai mult timp. Demostrezi, astfel, ca esti loial, demontand, astfel, frica viitorului angajator ca vei pleca imediat dupa ce vei primi o oferta mai buna.
- Incearca tactica pasilor marunti. Contacteaza-ti angajatorul dupa ce aplici si, chiar daca compania nu te-a programat pentru interviu, solicita o intalnire, ca sa-ti sustii cauza fata in fata.
- Renunta la ego. Nu coplesi audienta cu realizarile tale, pastreaza-ti moderatia. Trebuie sa demonstrezi, in mod decent, ca tu esti candidatul potrivit pentru acel job.
- Fii pozitiv. Exprima-ti interesul fata de jobul pentru care candidezi, arata-ti entuziasmul, aprecierea, pastrand totusi un echilibru, pentru a nu parea disperat.
Daca ai urmat toti acesti pasi si nu ai scapat de eticheta de “supracalificat”, poti intreba, direct, angajatorul cum ai putea sa-l convingi ca tu esti angajatul potrivit pe aceasta pozitie. Mai departe, intreaba-te daca nu cumva transmiti lipsa de incredere in propriile forte sau orice alte vibratii negative.
Andreea Budica
Content wizard