Ai fost contactat de o agentie de recrutare pentru un nou post sau ai decis ca ar fi un canal bun pentru tine si ti-ai trimis CV-ul catre adresa lor de office. Sau… si mai bine, ai facut putin research si te-ai conectat pe linkedin cu un consultant dintr-o agentie de HR.
Iata care sunt etapele pe care le parcurge orice agentie de recrutare in proiectele pe care le deruleaza. Informatiile acestea iti vor fi cu siguranta utile in aboradea colaborarii cu consultantii din agentie.
· Analiza postului
Fie ca este un post nou creat sau un post mai vechi in cadrul companiei client este necesara o analiza amanuntita a responsabilitatilor aferente acestuia si a caracteristicilor profilului de recrutat pentru acel rol. Astfel trebuie urmarite calitati, experienta, calificari si studii absolvite, precum si abilitati specifice postului pentru o compatibilitate cat mai exacta intre post si candidatul recrutat. Toate acestea sunt elemente care vor fi folosite in redactarea anuntului de recrutare.
· Promovarea anuntului
Iar aceasta ne duce la urmatoarea etapa a procesului de recutare si selectie: promovarea cat mai clara a ofertei de munca, detalierea cat mai exacta a cerintelor pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerata compatibila cu nevoile angajatorului, pe canalele potrivite.
· Primirea si selectia CV-urilor
In cea de-a treia etapa, persoanele selectate sunt contactate telefonic sau prin mail in vederea stabilirii unui interviu, care se poate desfasura fie direct la sediul companiei de recrutare, fie, in cazurile in care acest lucru nu este posibil, prin telefon sau Skype.
Pe langa interviul propriu-zis, in anumite cazuri, este necesara testarea cunostintelor dintr-un anumit domeniu sau validarea anumitor competente. Companiile de recrutare testeaza criterii variate de eligibilitate ale candidatului, cum ar fi spre exemplu verificarea nivelului la care acesta vorbeste o anumita limba straina, specificata in CV.
· Transmiterea recomandarilor
Sunt selectati pentru etapa urmatoare candidatii care corespund cel mai bine profilului promovat de companie. Astfel, consultantul va trimite catre compania client o lista scurta de recomandari si vor fi programate noi interviuri.
Rolul consultantului nu se opreste aici pentru ca acesta trebuie sa verifice referintele de la locurile de munca anterioare si sa ofere informatii suplimentare companiei client despre profilele candidatiilor recomandati.
· Feedback
Daca raspunsul primit de la angajator este pozitiv, se semneaza contractul de munca dintre acesta si angajator. Recrutorul pastreaza legatura cu angajatul si asigura suportul necesar pe perioada de start la noul job, daca este cazul.
Daca feedback-ul pentru proiectul respectiv nu este insa unul favorabil, consulatantul va pastra candidaturile in atentie pentru proiectele ulterioare.
Ce trebuie sa retii este ca o agentie de recrutarete te poate ajuta sa iti gasesti locul de munca pe care ti-l doresti mai usor si mai repede. O conditie esentiala este ca pe parcursul procesului de recrutare sa pastrezi o atitudine cat mai profesionista.
Bafta!
Cepan Alina
Creative Communication Trainee