Despre ciorba de burta, cu toata dragostea

mm

Nu am avut niciodata o relatie stabila cu acest fel de mancare. Pana acum cativa ani cred ca am urat-o pentru ca mi se parea un fel de mancare ciudat, cam scarbos ( ca deh, avea burta), cu gust aiurea, pica greu, dar mai ales… ingrasa.

Mai tarziu, dupa cateva nopti tarzii petrecute-n Vama Veche, m-am indragostit iremediabil de ea si am realizat ca merita sacrificiul caloriilor in plus pentru un gust fabulous.

Ciorba de burta este vestita peste hotare. Nu, nu este un fel traditional romanesc, ci adaptata de la otomani de pe vremea cand ne cotropeau, doar ca noi am mai adaugat otet pentru acreala vindecatoare de mahmureli.

Fiecare carciuma care se respecta are in meniu ciorba de burta. Este practic imposibil sa lipseasca acest fel vestit de mancare, dar fiecare loc are si o modalitate de a-l prepara, de aceea exista locuri unde te duci special sa mananci o astfel de ciorba si locuri pe care le eviti.

Eu recunosc ca nici astazi nu mananc burta din ciorba, ci doar zeama. Dar pentru mine, zeama face diferenta!

Ca sa faci o ciorba de burta trebuie sa ai in primul rand rabdare.
Pentru o reusita ai nevoie sa-ti acorzi timp…

Seara:

Se pun 5l de apa la fiert cu ciocanele si picioarele sparte, ele aduc un gust deoseibt si aromat. In primul rand burta ar trebui sa fie proaspata, nu congelata.   Se spala, se taie, se curate de grasime si se lasa pana dimineata in apa rece, cu o lingurita de bicarbonat, care scoate acidul din musculatura.

Dimineata:

In apa in care au fiert acestea, se fierbe burta. Se rad morcovii, pastarnacul si se toaca ceapa. Dupa aproximativ trei ore se scoate burta si se taie fasii de aproximativ 1 cm latime.

Se pune totul la fiert cu otet, aproximativ o ora.  Ar trebui sa scada vreo 3 litri din cei 5, pentru consistenta potrivita. Se piseaza usturoiul si se freaca cu o lingura cu varf de sare, galbenusuri, smanatana si zeama racita din ciorba.

Se drege ciorba cu usturoi, se pipereaza dupa gust si se presara leustean. Se ofera cu ardei iute, paine, mujdei, otet, smantana, fiecare-si adauga ingrediente dupa bunul plac.

Un proces indelungat, dar recompensant.

Daca totusi, esti un om ocupat si n-ai vreme de petrecut in bucatarie, Lugera Café se lauda cu acest preparat! Urmeaste-ne pe Facebook, afla cand avem ciorba de burta in meniu si vino la masa!

Spune-ne daca ti-a placut!

Te asteptam la noi!

Lugera Cafe
Strada Vulturilor 98, parterul cladirii Grawe

Contact: Mihai Harbuz 
0758 584 372
 

 

 

Roxana Andrei, Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro

Foto

WhatsApp Logo