Directiva privind transparența salarială – Aspecte Cheie privitoare la Viitoarele Obligații

Directiva privind transparența salarială, cea mai recentă reglementare europeană cu un impact semnificativ în domeniul relațiilor de muncă, are ca obiectiv îmbunătățirea standardelor actuale referitoare la egalitatea de tratament între femei și bărbați la locul de muncă. Acest lucru implică noi obligații pentru angajatori, inclusiv pentru întreprinderile mici.

Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023, privind consolidarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei prin intermediul transparenței salariale și a mecanismelor de asigurare a respectării legii, trebuie să fie transpusă în statele membre ale UE până la 7 iunie 2026. Această directivă aduce cu sine noi obligații pentru angajatori, având în vedere atât angajații actuali, cât și pe cei viitori. Normele referitoare la echitatea și transparența salarială dintre lucrători vizează atât angajatorii din sectorul privat, cât și pe cei din sectorul public.

Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023

Dreptul la Informare

Un articol din directivă intitulat „Dreptul la Informare” prevede că salariații nu trebuie să fie împiedicați să-și dezvăluie salariul, dacă o fac pentru a asigura principiul egalității salariale între bărbați și femei pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare. De asemenea, clauzele de confidențialitate referitoare la informațiile salariale vor trebui interzise pentru a asigura respectarea dreptului la egalitate salarială. Cu toate acestea, angajatorii pot solicita angajaților care au obținut informații despre salariile altor colegi să nu folosească aceste informații decât în scopul apărării dreptului la egalitate salarială.

TRansparenta salariala Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023

Dreptul la solicita și primi în scris informații

Salariații vor avea dreptul să cunoască criteriile pe baza cărora angajatorul stabilește remunerația și modalitatea de promovare profesională. De asemenea, vor putea solicita, în scris, informații care să le permită să-și evalueze propriul salariu în comparație cu colegii lor de pe poziții similare. În plus, angajatorii trebuie să informeze anual toți salariații cu privire la dreptul lor de a primi date despre nivelul lor individual de remunerare și nivelurile medii de remunerare, împărțite pe sexe și categorii de lucrători, și să furnizeze aceste informații la cererea acestora, într-un termen rezonabil și accesibil pentru lucrătorii cu handicap.

Raportări Periodice

Angajatorii cu cel puțin 100 de lucrători trebuie să elaboreze raportări periodice pentru a demonstra că respectă obligația de remunerare egală și nediscriminatorie. Aceste raportări trebuie efectuate pentru prima dată până la 7 iunie 2027. Conducerea își asumă răspunderea pentru informațiile conținute de aceste raportări, iar angajații trebuie să aibă acces la metodologiile utilizate de angajator.

Diferențe Salariale

Dacă se constată o diferență de cel puțin 5% în ceea ce privește nivelul mediu de remunerare între lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin în oricare categorie de lucrători, angajatorul trebuie să demonstreze criterii obiective pentru această diferență pentru ca aceasta să fie admisă. Un organism de monitorizare va superviza evaluarea și remedierea diferențelor de remunerare.

În situația în care se constată o discrepanță semnificativă, de cel puțin 5% în ceea ce privește salariul mediu între angajații de sex feminin și cei de sex masculin, în oricare dintre categoriile de angajați, angajatorul va fi obligat să justifice această diferență prin intermediul unor criterii obiective, pentru ca aceasta să poată fi acceptată în contextul respectiv. Procesul de evaluare va fi atent monitorizat de către o entitate de supraveghere și, în general, va implica o procedură formală și exhaustivă. Scopul final al acestei evaluări este, desigur, remedierea disparităților salariale.

Chiar și după ce directiva europeană privind transparența salarială va fi implementată, este posibil să existe variații salariale între cei care ocupă aceeași poziție. Salariile, bonusurile și alte componente ale remunerației pot să difere între angajați, cu condiția să nu se bazeze pe criterii discriminatorii.

Anunțurile de recrutare și procesul de recrutare

Anunțurile de recrutare și denumirile posturilor trebuie să fie ajustate pentru a se conforma noilor cerințe stipulate în recenta directivă europeană privind transparența salarială. Acest lucru implică obligația angajatorilor de a specifica în anunțul de angajare nivelul salarial inițial și alte componente ale remunerației lunare, fie într-o sumă fixă, fie într-un interval. A doua cerință se axează mai degrabă pe principiul egalității între sexe – astfel, anunțurile pentru posturile vacante și denumirile posturilor trebuie să fie neutre din punct de vedere al sexului. Cu alte cuvinte, companiile nu vor mai putea folosi termeni precum „secretară” în mod exclusiv. Aceasta reprezintă o modalitate de a promova în principiu „egalitatea de șanse la angajare” prin utilizarea unor denumiri de poziții neutre din punct de vedere al sexului și prin aplicarea unei proceduri de recrutare nediscriminatorii. În plus, directiva prevede că „Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă.

Obligații Similare pentru Angajatorii Mici

Directiva nu impune neapărat o povară suplimentară angajatorilor mici, adică celor cu sub 100 sau 50 de angajați. Aceasta impune angajatorilor mici doar să ofere informații pe care, în prezent, le furnizează dificil sau mai târziu. Astfel, noile cerințe referitoare la informații la cerere și transparentizarea criteriilor de remunerare sunt aplicabile și pentru angajatorii mici.

TRansparenta salariala in anunturile de recrutare  Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023

Aplicare Extinsă

Directiva se aplică tuturor categoriilor de angajați, inclusiv lucrătorilor care nu au contracte de muncă, ci alte tipuri de contracte, precum ucenici, interni, stagiari, lucrători domestici sau cei care lucrează prin platforme. Aceasta acoperă atât sectorul privat, cât și sectorul public.

Transparența Oferită Deja

Chiar și înainte de implementarea directivei, ofertele de angajare ar trebui să fie transparente în conformitate cu legile actuale. Angajatorii au obligația de a comunica locurile de muncă vacante agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv nivelul de remunerare, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

Photo credit shutterstock.com

legea activităților casniceRestituirea sumelor încasate necuvenit
WhatsApp Logo