Check in la jobul perfect de Cornelia Drugescu
În mod sigur jobul perfect, jobul ideal ar fi cel în care alții ar lucra pentru tine, iar tu nu ai face nimic. Toată lumea și-ar da check-in la acest job. Însă, dacă nu ai părinți bogați, care să îți lase moștenire o companie multinațională nu ai nicio șansă. Poate să câștigi la jocurile de noroc, însă și în cazul acesta investiția de multe ori depășește câștigul.
Un alt job ,,perfect” este cel de student. Doresc să sublinez aici o problemă întâmpinată de mulți studenți, care depun eforturi în a obține o medie bună, iar ele nu le sunt recunoscute. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că sunt mulți alți studenți pentru care acest statut este ,,un job”. Aceștia nu își declară veniturile, asemeni și părinții lor. Deși au o medie de cel mult 7 obțin bursa unui student cu media peste 9,50. Mă refer la bursă socială. Ei au telefoane de ultimă generație, iar fetele au genți de la diverse branduri. În timp ce studenții care au o medie de cel puțin 9, deși prezintă o situație financiară clar inferioară celor din urmă nu sunt recompensați în niciun fel pentru meritul lor. Consider că în zilele noastre acesta este unul dintre ,,joburile perfecte”, chiar dacă este nevoie de ghilimele pentru a exprima această afirmație. Cunosc personal problema la care mă refer. Cunosc indivizi care au obținut această bursă, deși au în realitate o situație financiară bună și alți studenți care au media chiar peste 9,50 și care nu au beneficiat de bursă de studiu tocmai din această cauză- numărându-mă printre aceștia. Până la urmă a fi student poate fi un job. Sunt persoane care preferă să învețe pentru ca mai apoi să aibă o șansă în plus și le este tăiată această șansă de sistemul în care trăim, încă de când fac primii pași. Dacă ești student îți petreci cel puțin 3 ore pe zi la facultate, plus încă alte 3 la bibliotecă. Din păcate, în momentul de față studenția nu este un job pentru persoanele care într-adevăr muncesc. Sper ca în viitor să avem șansa de a schimba acest lucru.
Personal, dacă ar fi să îmi dau check in la jobul perfect, în momentul de față nu aș identifica un job anume: o instituție sau o meserie. Deși sunt în anul al II-lea la master doresc să mă perfecționez, să cunosc cât mai multe joburi și să fiu sigură de cel pe care îl voi avea pentru o perioadă lungă de timp sau pentru toată viață. Singurul lucru pe care îl știu acum este că peste un an sau cel mult doi îmi voi da check in la jobul perfect, iar jobul perfect va fi cel care îmi va aduce mai mult satisfacție sufletească decât financiară.
Cred că azi goana după bani determină mulți oameni să renunțe la ideea de a face ceea ce le place cu adevărat. Azi pictorii, scriitorii sau actorii nu sunt apreciați la adevărata lor valoare și nu sunt remunerați pentru capacitatea lor intelectuală. Mulți dintre ei renunță la visul lor pentru câteva sute de lei în plus. Nu neg faptul că trebuie să trăiești, că ai nevoie de bani pentru a supraviețui. Pentru acest lucru trebuie să ai un job. Poți avea un job pe o perioadă determinată, dar să încerci mereu să faci ceea ce îți dorești cu adevărat sau să ajungi în locul visat. Pot da aici exemplul autoarei cărții ,,Harry Potter”, Joanne ,,Jo” Rowling. Deși aceasta a avut un nivel de trai decent, nerenunțând la visul ei a ajuns una dintre cele mai bogate femei din Regatul Unit. Multe dintre discursurile sale, ce pot fi găsite pe Youtube, vorbesc despre viața grea pe care a dus-o. Cheia succesului ei a fost reprezentată de faptul că și-a ales jobul care să o satisfacă sufletește, iar acesta a adus mai târziu și banii.
Jobul perfect este jobul care ne bucură sufletul, la care ne ducem în fiecare zi cu zâmbetul pe buze. Fiecare dintre noi avem visul nostru, avem meseria la care visăm poate de mici, poate de când mai creștem. Important este să nu renunțăm și să nu punem accentul în mod absolut pe partea financiară. Chiar dacă la început jobul la care visăm nu ne va satisface și din punct de vedere financiar sunt sigură că dacă ceea ce facem este realizat din suflet și cu bucurie, la un moment dat vor veni și banii și pot fi mai mulți decât ne-am fi așteptat. Ineficiența sistemului românesc este dată, din punctul meu de vedere, de faptul că tinerii nu sunt educați să facă ceea ce le place cu adevărat și părinții sau profesorii le spun că trebuie să câștige bine. Astfel, ajung oameni în locuri care nu îi reprezintă. Pe lângă faptul că munca nu este făcută bine, nu există nici progres și în consecință de cauză nu există nici remunerația dorită.
Dacă sunt persoane care nu au un job la care visează acestea trebuie să experimenteze, să facă internshipuri sau cursuri de specializare. În mod sigur, la un moment dat, vor găsi ceva cu care să se identifice și nu vor munci într-un loc doar pentru a supraviețui. Vor munci într-un loc unde se vor simți într-o a doua casă și se vor bucura de acest lucru-pentru că nimeni nu scapă de muncă. Toți ne vom integra pe piața muncii, mai devreme sau mai târziu.
În concluzie, pentru mine check in la jobul perfect nu înseamnă o instituție propriu-zisă sau o meserie anume, înseamnă jobul care îmi bucură sufletul, jobul unde zâmbesc în fiecare zi. Deși momentan nu am un job pentru că mă dedic facultății și lucrării de disertație, anul viitor îmi doresc să îmi dau chack-in la un astfel de job.
Cornelia Drugescu