Trebuie sa recunosc deschis ca atunci cand m-am hotarat sa merg in insula Thassos, Grecia, am avut un singur gand: fructe de mare din abundenta. Concediile mele din Grecia n-au fost niciodata costisitoare, iar Thassos-ul avea sa completeze perfect lista mea de vacante ieftine in Grecia cu o bila mare alba la sectiunea culinare.
In insula Thassos, ai restaurante de toate felurile si pentru toate gusturile, taverne, psistarii, ouzerii si snack-bar-uri unde poti incerca o varietate de preparate traditionale sau din bucataria internationala. Insa, nu se cade sa mergi in concediu in Grecia si sa incerci generalitati, asa ca ne-am tinut de promisiune si am ocolit pe cat am putut pastele si pizza si ne-am delectat cu de-ale Greciei si mai ales de-ale Insulei Thassos.
Nu am putut face insa chiar totul ca la carte, micul dejun, fiind inclus in oferta, avea sa fie cat se poate de internationalizat: aceeasi sunca pe care ti-o servesc austriecii fii sigur ca o vei primit si in insula Thassos din Grecia. Surprinzator mi s-a parut si faptul ca, desi ma credeam in patria maslinelor, nu am gasit masline pe masa in nicio dimineata.
Insula Thassos este vestita insa pentru mancarurile sale savuroase: specialitati din miel si vinete, souvlaki, pastitsio, caracatita, vestita branza de capra, musaca, stifado si paidakia si merita sa nu ratezi serile grecesti organizate de restaurantele din insula, pentru ca ai ocazia sa gusti din preparatele locale, gatite autentic.
Aveam insa o saptamana intreaga in fata sa ma relaxez si sa explorez fiecare coltisor din insula Tassos, sa rescriu harta insulei grecesti in arome de saganaki, tzatziki, stifado si spanakopita. Pentru a ne mentine in bugetul unei vacante ieftine in Grecia, ne-am tinut, cat am putut, departe de terasele cu vedere spre mare, unde preturile sunt putin mai mari.
O masa in stil grecesc incepe cu aperitive traditionale: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), tzatziki (iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita) si placintele cu diverse umpluturi: spanakopita (cu umplutura de spanac), tiropita (cu branza) si kreatopita (cu carne).
Grecia este vestita pentru branza de capra extrem de delicioasa pe care am putut sa o gustam in numeroase preparate pe parcursul calatoriei noastre culinare in Insula Tassos. Desi am incercat mai multe tipuri: mizithra, kasseri, kefalotyri sau graviera, branza feta a ramas preferata mea. Si daca inainte nu prea intelegeam farmecul unei salate grecesti, facuta cu telemea autentic romaneasca, dupa vacanta in insula Thassos pot spune cu mana pe inima ca cea mai buna salata greceasca, tot la greci o mananci.
Pe langa branzeturi, pestele si fructele de mare ocupa de asemenea un loc privilegiat in bucataria greceasca. Caracatita la gratar, crevetii si deliciosul peste Dorada sunt doar cateva care imi vin in minte acum si pentru care m-as intoarce oricand in insula Tassos, in Grecia.
La felul principal, pe langa vestitele gyros si souvlaki, merita sa incercati si alte preparate traditionale mai putin cunoscute: patsa (o ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita cu ceapa si sos de rosii), dolmades (sarmale grecesti), musaca, pastitio (un fel de musaca facut cu paste rigatoni), fricassee (o tocanita delicioasa de miel cu spanac, ou si lamaie), dar si dulciurile grecesti: cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), karydopitas (bomboane cu nuci si migdale) si milopita (placinta cu mere), dar si inghetata cu diverse arome.
Am incercat delicii culinare in intreaga insula, insa locul meu preferat va ramane Green Sea in Skala Potamia Thassos, unde am putut incerc numeroase preparate cu peste si fructe de mare, si pe care il recomand cu caldura.
Vacanta mea in insula Tassos, Grecia, a fost un adevarat deliciu culinar, una dintre cele mai savuroase si mai aromate experiente, pe as repeta-o oricand fara ezitare.
Monica Dona
PR Manager