Fie ca ai terminat deja facultatea sau iti doresti sa urmezi cursurile unei facultati de finante, contabilitate, managementul afacerilor sau orice alta specializare economica si te intrebi deja ce vei putea face dupa absolvire, articolul acesta iti poate da o idee despre cum sa iti incepi cariera cu dreptul.
Cautarea unui loc de munca potrivit trebuie sa inceapa ca orice alt proiect din facultate, cu o tema. In cazul nostru, tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi nisa catre care vrei sa te indrepti. Niciodata nu este prea devreme asa ca poti face exercitiul acesta inca din primii ani de studiu universitar.
Ca absolvent de al unei facultati cu profil economic/ financiar te poti indrepta catre doua tipuri de organizatii: companii private sau institutii financiare de stat. In ceea ce priveste institutiile financiare de stat majoritatea organizeaza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante si anunta din timp disponibilitatea acestora. Cu siguranta ca vei gasi bibliografia de concurs online daca iti faci putin timp pentru studiu.
Pentru mediul privat optiunile pentru un proaspat absolvent al unui profil economic / financiar sunt variate. In orice organizatie privata, poti merge catre doua tipuri de posturi: analist, post care ajuta la furnizarea de informatii necesare in luarea deciziilor strategice de business sau contabil, post de pe care te vei ocupa de stabilirea bugetelor si de urmarirea cheltuielilor. Poti totodata sa optezi pentru o cariera intr-o companie privata de audit sau o companie de brokeraj unde putea lucra fie ca auditor si vei evalua riscurile financiare sau ca broker si vei tranzactiona actiuni. Sau, pentru specializarea finante banci, te poti indrepta catre o institutie bancara, fie pentru pozitii in front office, in care vei interactiona cu clienti sau pentru un post de back office, in care te vei ocupa preponderent de analiza si evaluare.
Sunt convinsa ca daca vei sapa mai adanc vei gasi mai multe variante, insa pentru ingustarea acestei palete de optiuni trebuie sa analizezi bine si chiar sa iti revizuiesti cursurile pe care le alegi din primii ani de facultate. Primul pe care poti sa il faci este chiar la facultate catre profesorul de la materia ta preferata. Intreaba-l ce optiuni ai avea dupa absolvirea facultatii si cum ai putea sa le accesezi. Pe langa un sfat bun, profesorul te poate ajuta cu o recomandare scrisa sau chiar iti poate deschide niste usi in cadrul companiilor partenere ale facultatii.
Gandeste-te apoi ce e mai important pentru tine: sa ai un loc de munca sigur sau sa castigi foarte bine. Daca este important pentru tine sa castigi cat mai mult, atunci iti recomand sa mergi catre vanzari de solutii financiare. Vei castiga mai mult, bineinteles, cu conditia ca rezultatele tale sa fie consistente, insa este posibil sa nu rezisti foarte mult daca rezultatele tale nu sunt pe masura.
Tine in permanenta o lista scurta a organizatiilor in care ti-ar placea sa lucrezi. Afla cat mai multe despre ele, despre cultura organizationala, despre departamentele in care vrei sa lucrezi, despre oamenii cu care ai putea colabora, urmareste-le anunturile de job. Vei fi pregatit in eventualitatea in care postul pe care ti-l doresti apare, iar tu esti invitat pentru interviu.
NETWORKING! Fa cat mai mult networking. Alatura-te asociatiilor studentesti sau poate chiar unor asociatii profesionale, identifica companiile care organizeaza stagii de practica. Povesteste cat mai multor oameni despre pasiunile tale, despre punctele tale forte, despre ce iti doresti sa faci dupa ce termini facultatea.
Chiar daca nu ai experienta in domeniul pe care il vizezi asigura-te ca toate cuvintele cheie relevante pentru acesta se regasesc in putina ta experienta, in descrierea cursurilor sau a proiectelor pe care le-ai urmat.
Nu astepta ceremonia de absolvire, incearca de pe acum sa obtii un post part-time. Pastreaza-ti o lista de cuvinte cheie pe care sa le folosesti in cautarile pe care le faci in site-urile de joburi, aboneaza-te la newsletterele acestora, cauta oportunitatile pe site-urile companiilor pe care le vizezi sau provoaca-le, trimitand aplicatii spontane.
Nu stii cum sa incepi si ai nevoie de mai multe informatii. Iti recomand sa apelezi la sfatul unui consilier in cariera sau sa ne lasi un comentariu. Consultantii nostri de HR te pot programa pentru un interviu de cunoastere.
Bafta multa!
Monica Dona