Potrivit Legii 273/2022, publicată în Monitorul Oficial la 30 septembrie a.c. persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, începând cu data de 3 octombrie.
Cuantumul acesteia va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.
Valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an stabilită anterior de Legea nr. 76/2002 era de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea curentă a ISR este de 525,5 lei, persoanele menționate anterior vor beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.
Valoarea ISR “se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Valoarea indemnizației de șomaj
După cum stabilește Legea nr. 76/2002, valoarea indemnizației de șomaj depinde de stagiul de cotizare, astfel:
- 75% din valoarea ISR (395 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
- 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
- 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
- 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
- 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Indemnizația de șomaj pentru tinerii absolvenți
Absolvenții de peste 16 ani și fără loc de muncă beneficiază de un ajutor de șomaj de 267,75 de lei (50% din ISR), sumă care se acordă timp de șase luni.
Perioada de acordare a indemnizației de șomaj
Stagiul de cotizare este important și atunci când vine vorba de stabilirea perioadei de acordare a ajutorului bănesc. Astfel, indemnizația de șomaj se acordă diferențiat, după cum urmează:
- timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an;
- timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani;
- timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.
Photo credit www.freepik.com