Gandeste-te la cel mai recent moment in care te-ai simtit 99% pregatit de a actiona, de a face o alegere, o schimbare. Cum te-ai simtit?
Aproape orice rezultat din trecutul tau ar fi putut fi azi mai bun daca te-ai fi pregatit mai mult. Da, spontanietatea, riscul pot fi ingrediente importante in reteta succesului, insa setarea unor obiective, conturarea unui plan de actiune au un input considerabil in formarea ta, iar in cele din urma in calitatea rezultatelor tale. Experienta de invatare va fi mult mai valoaroasa daca ai investit timp, energie si alte resurse in pregatirea acelui moment.
O negociere, un examen, o sedinta, un interviu, un training. Toate ar trebui sa aiba ca numitor comun pregatirea.
Haide sa ne gandim la un interviu. Imi aduc aminte cu drag primele mele interviuri in rolul candidatului. Stateam cu orele pe site-urile de cariera citind posibile intrebari, cum sa te imbraci, care este secretul succesului si cea mai potrivita atitudine. Pentru primul interviu pe care l-am avut nici nu am stiut cum sa ma pregatesc. Citisem o serie de articole despre companie si imi conturasem un CV. Nu avem decat cateva experiente de voluntariat de prin liceu, concursuri castigate, 19 ani si multe emotii.
La 2 zile am primit un raspuns pozitiv. Curioasa fiind, am cerut feedback. L-am primit si m-a ajutat sa inteleg ce e important. Din acel moment, pregatirea a prins forma si a avut o structura.
Drag candidat, orice interviu este o experienta de invatare. Indiferent de raspunsul primit, faptul ca te-ai pregatit te va ajuta.
Iti scriu cateva idei principale care te vor ajuta:
– Informeaza-te. Despre companie, despre job, despre recruiter. Alege-ti cu grija sursele de informare.
– Adapteaza-te la situatia de interviu. De la imagine, pana la limbaj (verbal si non-verbal);
– Ai incredere in tine. Aceasta incredere poate fi construita prin cunoastere CV-ului, punctarea principalelor realizari sau experiente de formare (invatare de la superiori, colegi seniori, mentori) si atitudinea pozitiva pe care o vei avea inainte de interviu.
– Comunica structura, ofera exemple si evita limbajul de lemn sau raspunsurile de pe Internet;
– Asigura-te ca vei ajunge la ora stabilita;
Drag recruiter, esti ambasadorul companiei angajator. Pregatirea ta este esentiala pentru experienta de interviu a candidatului, imaginea companiei si finalizarea misiunii de recrutare.
– Informeaza-te. Despre industria pe care vei lucra si despre rolul pozitiei.
– Contureaza, alaturi de board-ul companiei sau client, competentele cheie pentru pozitia respectiva;
– Foloseste un ghid de interviu. Evita intrebarile inchise sau sugestive;
– Atitudinea deschisa va face ziua mai frumoasa candidatului emotionat. Zambeste.
– Punctualitatea este importanta pentru oricine.
Drag cititor, iubeste-ti rezultatele!
Eugenia Dabu – Consultant Lugera – The People Republic