În acord cu prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, negocierea colectivă este în prezent obligatorie în cazul angajatorilor care au cel puțin 10 salariați. Având în vedere că legea nu distinge între angajații pe perioadă determinată sau cei pe perioadă nedeterminată atunci când impune obligația negocierii colective, dacă un angajator atinge sau depășește numărul de zece angajați doar sezonier, la momentul respectiv „dobândește” și obligația de a iniția negocierile.
Negocierea colectivă obligatorie indiferent de tipul de contract
Prevederile Legii speciale nr. 367/2022 se aplică indiferent dacă angajații sunt încadrați cu normă întreagă sau parțială, cu contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată.
Prevederile Codului Muncii nu prevalează în situația obligației de a negocia colectiv în cazul companiilor care au între 10 și 20 de angajați
Codul muncii nu a fost încă actualizat în acest sens și prevede în continuare aceeași regulă ca vechea lege a dialogului social: „Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi”. Prevederile acestuia nu prevalează, însă, în orice situație, iar în situația obligației inițierii negocierilor colective Codul muncii este doar legea generală, iar Legea dialogului social este cea specială, cea la care ne vom raporta atunci când este evaluată situația angajatorilor care au obligația de a demara negocierile colective.
Amenzi pentru nerespectarea obligației legate de negocierea colectivă
Reamintim, totodată, în acest context, că, în cazul unui control, angajatorii care nu și-au îndeplinit obligația de a demara negocierile colective riscă o amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei, iar necunoașterea legii nu poate fi invocată.
Sursa foto shutterstock.com