Nu am lucrat in foarte multe organizatii, insa, pe langa ca am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati in echipele din care am facut parte, am avut norocul sa fiu coordonata de oameni exceptionali care au contribuit la formarea mea. Ce ii face insa pe acesti sefi sa fie nu doar simpli purtatori de titulatura, ci adevarate motoare de energie pentru organizatii? Iata cateva dintre caracteristicile acestora:
1. Multumim clientilor, colegilor, furnizorilor si competitiei noastre. Cand am auzit prima data acest indemn, mi-au trecut prin minte o multime de substantive: aroganta, infatuare, nebunie…! Am inteles cu timpul ca afacerile nu sunt un camp de batalie, ca nu e nevoie sa iti cuceresti cota de piata neaparat din cota de piata a competitorilor, ca nu trebuie sa cuceresti pe nimeni altcineva decat pe clientii tai prin calitatea serviciilor pe care le pui la dispozitie.
2. Companiile nu sunt masinute, ci comunitati
Comunitati cu vise si sperante individuale aduse laolalta de un scop comun, mai inalt. Am crescut in open space si imi dau seama cat de dificil imi este sa inteleg cultura birourilor inchise. Probabil pentru ca toti sefii aceia super tari despre care iti povestesc nu sufera de agorafobie, ci inteleg ca sunt o sursa de inspiratie pentru angajati atunci cand arata deschis ca pentru ei succesul celorlalti conteaza.
3. Managementul nu este despre “sa vedem ce spune seful”
Ci despre cum reusim sa scoatem ce este mai bun in ceilalti, lasandu-le libertatea de a isi pune amprenta asupra proiectelor, de a avea initiativa si de a isi asuma decizii legate de proiectele pe care le deruleaza. Seful intervine doar cand sunt urgente.
4. Provocarea performantei
Pentru ca sefii super tari nu au nevoie de colegi care sunt ocupati in permanenta sa isi acopere spatele. Seful super tare asteapta performanta de la fiecare dintre membrii echipei, asa ca fiecare este stapan pe propriul destin profesional.
5. Motivatia este generata de viziune, nu de frica
Cu cat angajatii vad mai clar un viitor mai bun pentru organizatia lor si stiu cum contribuie la construirea acestuia, cu atat mai implicati vor fi in construire acestuia.
6. Schimbarea inseamna crestere, nu e generator de suferinta si durere
Sefii tari despre care iti povestesc, pe langa ca inteleg schimbarea ca parte din evolutia organizatiei, nu se feresc niciodata sa schimbe directia brusc.
7. Tehnologia inseamna mai multa putere, nu automatizare
Si nu este folosita pentru mai mult control sau pentru estimari cat mai precise, ci pentru a-i ajuta pe angajati sa fie mai creativi si sa contruiasca relatii mai bune.
8. Work is fun
Iar sefii super tari cred ca cele mai bune idei vin atunci cand angajatii sunt fericiti.
Monica Dona
PR Manager