Preavizul la demisie/concediere – Aspecte legale și implicații practice

Preavizul reprezintă o etapă crucială la încheierea unui raport de muncă, fiind adesea o provocare pentru atât angajatori, cât și angajați, în cazul în care una dintre părți este nemulțumită de finalizarea relației de muncă. Iată câteva aspecte esențiale pe care preavizul trebuie să le respecte atât în cazul concedierii, cât și în cazul demisiei:

Preavizul la demisie

Preavizul există atât în cazul concedierii, cât și în cazul demisiei.

În cazul concedierii, salariatul are dreptul la preaviz, stabilit în mod legal la minimum 20 de zile (în timpul perioadei de probă, preavizul nu este necesar). În cazul demisiei, preavizul reprezintă un termen în beneficiul angajatorului căruia angajatul îi pune în vedere că dorește să plece.

Negocierea perioadei de preaviz

Atât în contractele individuale, cât și în cele colective de muncă, se pot stabili perioade de preaviz diferite, dacă părțile au negociat și au stabilit de comun acord acest aspect. Atât în cazul demisiei, cât și în cazul concedierii, angajatorul are opțiunea de a renunța la drepturile sale, cu condiția să plătească salariul pe perioada preavizului stabilit și să renunțe la prestațiile salariatului în aceeași perioadă.

Respectarea preavizului în cazul concedierii

Concedierea trebuie însoțită obligatoriu de acordarea preavizului stabilit în cazul concedierii. Dacă angajatorul nu respectă preavizul, concedierea poate fi anulată, iar salariatul își poate reclama drepturile în instanță.

Concediu medical în preaviz

Intrarea în concediu medical în perioada de preaviz nu anulează preavizul. Preavizul va fi suspendat pe perioada concediului medical și va continua după revenirea la muncă.

Nerespectarea preavizului implică reținerea de bani din salariu

Pentru perioada de preaviz la demisie trebuie să existe un document care să ateste ultima zi de lucru a salariatului. În lipsa acestui document, orice absență din timpul preavizului va fi considerată nemotivată şi poate duce fie la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul, fie la mai puţin bani la ultimul salariu primit. Totuşi, aceşti bani lipsă nu pot reprezenta o reţinere din salariu, acest lucru putând fi făcut pe alte considerente, ci doar o neplată a zilelor nelucrate.

Beneficiile în perioada preavizului

Pe durata preavizului, angajatul are dreptul la toate beneficiile și bonusurile pe care le primea anterior. Angajatorul nu poate retrage aceste drepturi în timpul preavizului.

Demisie fără preaviz

Salariatul poate demisiona fără preaviz în cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, cum ar fi salariile, concediile de odihnă sau medicale, să plătească contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, sau să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat

demisie fără preaviz

Nu există preaviz în perioada de probă

În plus, este important de menționat că în perioada de probă nu se aplică preavizul – contractul poate fi încheiat în timpul perioadei de probă prin simpla notificare a oricăreia dintre părți către cealaltă. Cu toate acestea, este esențial ca perioada de probă să fie explicit menționată în contract, deoarece în lipsa acestei mențiuni, regulile privind încetarea relației de muncă fără preaviz nu se aplică.

Angajatorul are obigația să înregistreze demisia

Atunci când un salariat își depune demisia, nu este necesar ca angajatorul să fie de acord cu aceasta, ci doar să înregistreze demisia. Perioada de preaviz stipulată în contractul de muncă trebuie să fie respectată de ambele părți.

Decizia de concediere nu este anulabilă dacă aceasta nu menționează perioada de preaviz

Dacă decizia de concediere nu menționează explicit perioada de preaviz, acest lucru nu o face automat anulabilă atâta timp cât angajatorul poate să demonstreze că a acordat în mod efectiv preavizul salariatului.

Preavizul reprezintă o perioadă esențială la încheierea relației de muncă și trebuie tratat cu atenție și respect de ambele părți implicate. Respectarea preavizului și a drepturilor legale este esențială pentru evitarea neînțelegerilor și a problemelor ulterioare.

Photo credit shutterstock.com

Demisia - Aspecte importanteretragere cerere demisie
WhatsApp Logo