Primul meu interviu… ca observator

mm

Lucrez in Lugera, companie de resurse umane, de aproape doua luni. Vin din domenii complet diferite, n-am fost niciodata atat de aproape de un proces de recrutare si selectie si singurele dati cand am fost la interviuri am stat pe scaunul de candidat.

Normal ca inainte sa ajung aici am judecat unele situatii pe care le-am intampinat la interviuri, oamenii sau „tanticile de la HR”, cum le mai numesc unii dintre noi, intrebarile care mi se pareau stupide – aia cu unde te vezi peste 5 ani (am dezlegat misterul) si alte lucruri care mi se parea ca nu fac niciun sens.

Intr-un interviu totul face sens, chiar si small talk-ul despre cat de calda este toamna asta.

O colega m-a luat cu ea la un interviu pentru un post de Sales Assistant. Am iesit de acolo complet entuziasmata, incarcata de o energie indescriptibila si cu un zambet pe tot chipul. De ce? Am reusit sa inteleg ce inseamna tot procesul, ce se intampla cu noi, candidatii si cum arata imaginea de ansamblu.

Am tras si cateva concluzii, pe care vi le impartasesc cu mare drag

Suntem foarte transparenti, mai ales pentru un om specializat in a afla lucrurile de genul asta. In afara celor super experimentati in a mima anumite lucruri, noi, oamenii normali, suntem usor de citit.

De aceea cred ca atunci cand mergem la un interviu ar fi bine sa ne focusam pe mesajul pe care vrem sa-l transmitem recruiterului si nu pe cat de carcotas este ca ne intreaba atatea chestii…

La interviu am cunoscut un tanar de aproximativ 26 de ani cu multa experienta in domeniul vanzarilor. Insa, am fost uimita sa vad ca nu stia informatiile trecute in CV si incheia fiecare fraza cu “poate”, “nu stiu sigur”, “din cate imi amintesc”. Nu zic ca trebuie sa fim exacti cu zile si ore, insa exista cateva informatii utile, cum ar fi perioadele in care am fost angajati la anumite companii pe care ar fi indicat sa Aceste ezitari exprima o lipsa de incredere care poate insemna o lipsa de onestitate.

Apoi mi-am amintit ca si eu eram ametita si mergeam la interviu nepregatita si ma intrebau ce am facut la jobul “X” si parca nu fusesem acolo, aveam un moment de pauza. Oricate joburi as fi avut, si credeti-ma ca am tot avut, nu e dovada de profesionalism sa nu-mi cunosc sau sa fiu nesigura pe trecutul meu.

Recapitulare CV
Ar trebui sa ne punem in ordine anumite aspecte din CV pentru a nu parea suspecti. De asemenea, tot la capitolul CV, recomandat ar fi ca inainte sa mergem sa ne intalnim cu un om cu care purtam o discutie pe baza acelor informatii de pe hartie, sa le recapitulam. Iar daca este ceva in plus, ceva care este pus acolo doar pentru a impresiona, ar fi mai bine sa-l scoatem… onestitatea este o calitate aparte.

Rezumatul CV-ului
Ar prinde bine sa ne gandim la joburile pe care le-am avut si sa facem mici rezumate, mai ales la cele direct conectate cu postul pentru care aplicam. Sa ne amintim ce responsabilitati am avut, ce reusite si chiar si esecuri. Toata lumea invata, nu este nevoie sa ne rusinam de greselile din trecut, ele au aparut pentru a ne ajuta sa devenim cine suntem. Asa putem raspunde mai usor la cerintele de genul: “da-mi un exemplu”.

Istoric faptic
Atunci cand intervievatorul ne intreaba ceva, nu inseamna ca scormoneste in CV dupa greseli. Inseamna ca vrea sa vada cat ne potrivim cu profilul dorit de client. De aceea e potrivit sa ne gandim ce raspundem, sa nu ne pripim pentru ca riscam sa ne incurcam in idei si sa devenim incoerenti. Chiar daca dureaza mai mult pana asezam ideile, mai bine un discurs clar si concis, decat niste fraze aruncate la repezeala.

Tinuta
Daca nu aplicam pentru joburi de designer vestimentar sau creativ, atunci este foarte important sa alegem o tinuta corespunzatoare. Asa cum fac actorii care se pregatesc de un casting, citesc despre personaj si incearca sa-l inteleaga si prin tinuta, asa un candidat citeste fisa postului si despre compania unde s-ar putea sa lucreze si incearca sa intre in personaj. Cine stie, poate ne dam seama ca acest job nu ne reprezinta si ca pierdem timpul nostrum si al recruiterilor.

Atitudinea si pozitia pe scaun
Cine-ar fi crezut ca aceste lucruri pot spune multe despre un om? Cred ca indicat este sa gasim o pozitie confortabila, avand un aer degajat. Nici labartati pe scaun si nici inghesuiti, dar mai ales de evitat atitudinile superioare.

Pe scurt, de recitit un CV, de analizat trecutul profesional cu bune si cu rele, dar si cu exemple concrete. De ales o tinuta care sa se potriveasca cu jobul pe care ni-l dorim. In fata noastra este un om care isi face meseria, incercand sa gaseasca omul potrivit pentru angajator.  Si credeti-ma, zilnic, apar la companie zeci de oameni care cred ca se potrivesc cu un singur job, iar datoria colegilor mei este sa-l gaseasca pe cel mai bun dintre acestia.

Daca tu vrei sa fii cel mai bun dintre candidati, atunci urmeaza pasii de mai sus 🙂

Mult succes la interviuri!

Roxana Andrei, Content Manager
roxana.andrei@lugera.ro 

Foto: www.wisestep.com

Lugera The People Republic
WhatsApp Logo