Provocari de HR, Recrutarea

mm

 

Aparent e criza, aparent sunt mai putine locuri de munca, aparent misiunea omului de la recrutare ar trebui sa fie extrem de simpla, aparent spun…. pentru ca lucrurile nu stau chiar asa.

Care sunt insa provocarile recruiterului anului 2014?

Am nevoie de un om ACUM …

Si asteptari pentru o lista scurta instant de 6 CEO cu experienta de cel putin 6ani in farma…. E doar un scenariu, nimic din ce s-ar putea intampla in organizatia ta, bineinteles.

Ce poti sa faci cand o primesti o astfel de cerere? Stii foarte bine ca in piata, chiar daca numarul candidatilor disponibili este mare, candidatii buni sunt la fel de greu de gasit ca in vremurile bune, asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui cartile pe masa. Asigura-te ca ai inteles foarte bine profilul, ca ai pus cate intrebari de clarificare era nevoie si ca ii spui clientului tau, intern sau extern, care sunt riscurile, minusurile si dificultatile pe care crezi ca le-ai putea intampina.

Hai sa vedem totusi cum ai putea sa fii proactiv si sa ai solutii de back-up chiar si pentru aceste situatii. Primul pas pe care ai putea sa il faci este sa iti analizezi cu atentie intrumentele de recrutare. Ce fel de programe folosesti, cum documentezi informatia, cat de usor o poti accesa ulterior si cum iti sistematizezi cautarile? Poti apoi sa evaluezi strategiile de management al angajatilor si sa te asiguri ca acestea nu presupun task-uri time consuming care sa incetineasca procesul de recrutare – spre exemplu introducerea CV-urilor in baza de date sau imposibilitatea filtrarii/ identificarii informatiei inregistrate.

Descurca-te cum poti

Ce faci cand instrumentele de care dispui sunt insuficiente pentru a atrage volumul de candidati de care ai nevoie? Sunt organizatii in care accesul la baze de date de candidati, la resursele puse la dispozitie de diferite site-uri de recrutare este neingradit, insa sunt si situatii in care trebuie sa fii creativ. Platformele sociale precum Facebook sau Linkedin pot fi canale foarte bune pentru promovare si, in plus, sunt gratuite, anumite site-uri de anunturi pot fi si ele instrumente la fel de bune. Le poti lua in considerare.

E bun… insa nu e perfect

Dincolo de pregatirea sau experienta candidatului mult mai importante sunt uneori profilul personal, entuziasmul si disponibilitatea pentru a invata. Tu ce recrutezi mai degraba: un bun profesionist sau un candidat cu potential?

Si daca tot te-am invitat la introspectie, plusez cu un sfat: cand stabilesti perfectiunea in anuntul de job, asigura-te ca te faci inteles pentru a nu avea doar aplicanti supra sau sub calificati.

Candidati pentru o misiune comuna

Si acum, dupa ce ai depasit toate dificultatile de mai sus, mai ai un singur hop. De fapt o sa te las pe tine sa alegi: un bun profesionist, cu experienta si pregatirea de care ai nevoie, insa care nu are nimic in comun cu profilul organizatiei tale sau un candidat cu potential de dezvoltare care vibreaza in acelasi ritm cu compania ta?

Aparent recrutarea este un exercitiu usor, practic insa este o provocare de care depinde performanta organizatiei tale!

Cate organizatii, atatea obiceiuri de recrutare! Povesteste-ne despre dificultatile pe care le intampini intr-un comentariu!

Monica Dona

PR Manager

WhatsApp Logo