Retentia angajatilor

mm

Spuneam intr-un articol precedent ca angajarea top performerilor este doar un prim pas in crearea unei echipe puternice. Urmatorul pe care trebuie neaparat sa il faci este pastrarea lor. Nu e nevoie sa iti spun cat costa o fluctuatie mare de personal si cum impacteaza plecarile frecvente moralul echipei si productivitatea.

Am pus laolalta cateva tipuri de actiuni care pot ajuta. Lista ramane insa deschisa si cu siguranta tu vei putea sa o completezi cu noi solutii.

  • Pachetul salarial competitiv – indiferent de cat de tulburi sunt vremurile in care iti desfasori activitatea, trebuie sa te uiti in jur si sa vezi cat esti de competitiv. Pe langa beneficiile de baza poti avea in vedere asigurarile de sanatate, de viata si de pensie privata, insa la fel de bine poti lua in considerare si un program de lucru flexibil si posibilitatea de a lucra de acasa uneori.
  • Recompense financiare – pentru performantele notabile. Asigura-te ca depasirea obiectivelor setate si vechimea in organizatie sunt recompensate financiar. Ofera mariri salariale anuale, iar daca bugetul iti permite, fii si mai generos cu performerii de top. Sau, daca nu este o perioada prea buna pentru astfel de cresteri, implementeaza o schema de bonusare. Traseaza si agreeaza insa obiectivele de performanta clare, usor de urmarit si cuantificat inca de la inceput.
  • Asigura-le mici servicii! S-ar putea sa ti se para putin semnificativ, insa cu siguranta vor face diferenta pentru angajati si vor arata in continuare ca te preocupa. Poti negocia abonamente la sala de fitnes, la splatorie, cu firmele de cattering, la gradinite si scoli.
  • Investitia in dezvoltarea angajatilor, facilitarea accesului la traininguri, cursuri, studii postuniversitare, MBA-uri etc. De fiecare data cand vorbesc despre investitia in dezvoltarea oamenilor imi vine in minte un dialog din folclorul internetului:

CFO: Ce facem daca investim in oameni si ei apoi pleaca?

CEO: Si ce facem daca raman?

    Gandeste-te daca economiile pe care le faci din bugetul de training sunt cu adevarat profitabile pentru tine.

  • Concursuri si recompense– Daca programele de recompensare sunt implementate corect, ele vor ajuta la cresterea moralului angajatilor care se vor simti motivati, rasplatiti pentru eforturile lor si cu atat mai incantati de jobul lor.
  • Asigura-te ca angajatii iti cunosc asteptarile! Chiar daca pare o cerinta de baza, uneori, in organizatiile mai mici angajatii fac o multime de alte lucruri pe langa responsabilitatile lor de baza. Daca nu stiu care sunt performantele care se asteapta de la ei, moralul acestora poate incepe sa scada.
  • Promoveaza din interiorul organizatiei ori de cate ori ai aceasta posibilitate. Asigura-te ca exista un plan de cariera implementat la nivel de organizatie, ca angajatii stiu ce ar trebui sa faca si cum pot promova incariera. Evita situatiile in care acestia devin frustrati de atatea incercari si renunta pentru ca nu vad nicio solutie si nico posibilitate de crestere in cadrul companiei.
  • Implica managementul. Asigura-te ca acestia au sesiuni de coaching regulate cu angajatii, ca ajuta in procesul de integrare atunci cand angajatii trec pe noi pozitii si ca gasescsolutii pentru performantele slabe.
  • Comunicarea libera intre angajati si management. Sedintele regulate in care angajatii pot adresa intrebari fara teama ca vor suferi repercursiuni.
  • Comunica misiunea organizatiei voastre. Apartenenta la obiectivele organizatiei pastreaza legatura mentala si emotionala cu organizatia.
  • Faci interviuri de angajare, interviuri de plecare. De ce nu ai face si interviuri de retentie? De ce in loc sa astepti sa intrebi de ce pleci, de ce sa nu ii intrebi de ce ai venit la noi, ce iti place aici? De ce iti doresti sa ramai? Ce parere ai despre manageri? Ce ai schimba? Ce ai imbunatati? Foloseste aceste informatii pentru a-ti imbunatati strategia de retentie.
  • Ultimul, insa cel maiimportant pe lista, asigura-te ca exista un departament de HR care poate sa deserveasca toate aceste cerinte. Un singur om, bun la toate nu va putea face prea multe.

Iti lansam la inceputul acestui articol invitatia de a ne ajuta in completarea acestei liste. O reiterez! Nu ezita sa ne lasi un comentariu in care sa ne povestesti despre organizatia ta.

Monica Dona

WhatsApp Logo