In Monitorul Oficial nr 941 si Monitorul oficial nr 942 din 19 decembrie 2015 au fost publicate Legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016.
Astfel:
– Cotele de contributii sociale raman neschimbate, iar
– Castigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 este de 2681 lei (plafon la suma de 13405 lei).
Totodata, la 31 decembrie 2015 a fost publicata in MO nr. 987 Hotararea Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat la plata.
Astfel, incepand de la data de 1 mai 2016 salariul minim brut va fi 1250 lei brut (925 lei net). In prezent salariul minim brut este de 1050 lei.
Majorarea salariului minim va duce, pe de o parte, la cresterea veniturilor salariatilor insa, pe de alta parte, angajatorul va inregistra cresteri ale cheltuielilor salariale cu 148 lei (net) cuvenit angajatului care are salariul minim pe economie, dar si prin cresterea contributiilor la stat pe care acesta este obligat sa le achite. Astfel, costul angajatorului, incepand cu 1 mai 2016, va fi mai mare cu 246 lei.
Angajatorii care au incadrati salariati cu salariul minim pe economie trebuie astfel sa opereze aceste modificari si in Registrul General de Evidenta a Salariatilor.
Majorarea salariului minim pe economie influenteaza piata muncii in ceea ce priveste generarea de locuri de munca (in conditiile cresterii costurilor salariale numarul locurilor de munca poate stagna sau chiar descreste) precum si gradul de atragere a investititorilor pe piata romaneasca. Salariul minim nu impacteaza in acelasi mod toate domeniile avand in vedere faptul ca in anumite ramuri (exemplu IT) si pe rolurile calificate, salariul mediu este deja mult peste salariul minim impus de legislatia in vigoare.
Modificarea salariului minim afecteaza in special companiile care utilizeaza forta de munca necalificata, dar si forta de munca fara experienta (cazul studentilor sau celor care au absolvit recent o forma de invatamant).
In general, masura de crestere a salariului minim nu reprezinta un avantaj daca nu este insotita de cresterea investitiilor si implicit a locurilor de munca nou create, iar impozitele si taxele suportate de angajator nu vor fi reduse astfel incat se se diminueze costul pe locul de munca ocupat.
Carmen Sminticiuc
Payroll Manager