Zilierii pot lucra până la 12 ore, cu excepția minorilor care nu pot munci ca zilieri decât maximum șase ore pe zi și 30 pe săptămână. În registrul special ce trebuie ținut de beneficiari se trec atât numărul de ore de muncă prestate, cât și ora de începere a activității.
Similar situației unui angajat cu normă întreagă, zilierul poate avea o zi de muncă standard, așa cum este prevăzut prin Legea zilierilor (Legea nr. 52/2011), de opt ore de muncă, însă poate munci și mai mult de aceste 8 ore sau sub acestea.
Articolul 4 din Legea Zilierilor prevede faptul că:
„(1) Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
(2) Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.
(3) Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală”.
Legea Zilierilor prevede, de asemenea, că beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier. Dincolo de această limită colaborarea poate fi continuată în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată.
Pe de altă parte, o persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în anumite domenii enumerate tot la art. 4 din lege.
De asemenea, zilierii nu pot presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor din domeniile exceptate, unde limita e de 180 de zile. Conform regulii celor 25 de zile maxim admise, aceste limite de 90 / 120 de zile la același beneficiar presupun întreruperi în colaborarea dintre zilir și beneficiar, cel puțin la 25 de zile.
În Registrul de evidență a zilierilor, obligatoriu de ținut de către toți cei care folosesc munca zilier, fie și pentru o zi, se trece în cazul fiecărui zilier atât ora începerii activității, cât și numărul de ore lucrate.
Munca zilierilor minori – în cazul acestora avem un maxim zilnic de șase ore pe zi, dar plătite la nivel de opt ore, precum și un maxim săptămânal de 30 de ore.
Photo Credit shutterstock.com