Top 10 locuri care spun povesti neaos romanesti

mm

Daca ar trebui sa recomanzi 10 locuri reprezentative pentru Romania care ar fi acelea?

Nu mi-a fost usor sa raspund la intrebarea aceasta si, dupa multe liste si listute scrise si rescrise, iata ce am ales:

Povestea originilor – Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane se afla in localitatea Sarmizegetusa din judetul Hunedoara, la doar 40 de km de Sarmizegetusa Regia. Fata de Sarmizegetusa Regia, care se afla intr-o zona muntoasa dificil acceibila, Ulpia Traiana este amplasata intr-o zona de ses, in bazinul Hategului. Pozitionata strategic, la doar 8 km de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania, „Portile de Fier ale Transilvaniei” si aparata de barierele natural ale muntilor Retezat la sud si Poiana Rusca la nord, Sarmizegetusa spune povestea inceputurilor poporului roman. Din constructia ridicata de romani si daci astazi mai pot fi observate Amfiteatrul, Templul zeitei Nemesis, Templul zeilor Domnus si Domna, Sanctuarul zeilor Aesculapius si Hygia, Forul lui Traian, Capitoliul si Necropola Estica.

Povesti medievale – Sighisoara

Cetatea Sighisoara, Casa Vlad Dracul, Scara acoperita, Turnul cu ceas, Casa cu Cerb, Biserica din Deal, Casa Venetiana, Scara Scolarilor, Biserica Hermann Oberth, Biserica Manastirii, Turnul Cizmarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Croitorilor, Turnul fierarilor, Turnul frangherilor, Turnul macelarilor, Turnul Tabacarilor… Pregateste-te pentru o spectaculoasa intoarcere in timp, in vremurile doamnelor si domnitelor sfioase si ale cavalerilor cu armuri stralucitoare. Construita de catre colonistii sasi in secolul XII-lea pe malul Tarnavei Mari, Sighisoara este printre putinele cetati medievale inca locuite, ea fiind inscrisa pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Povesti gotice – Castelul Bran

Povestile cu vampiri si castele intunecoase, Transilvania, Contele Dracula au facut deja inconjurul lumii, asa ca nu trebuie ratate in niciun top neaos romanesc.  Ce poti vedea la Bran? Patul cu baldachin, lucrat manual din lemn de tei, arin, nuc, molid si stejar la inceputul sec. al XVIII-lea, lada datata in anul 1692, sculptata in lemn de platin cu ornamente in stilul Renasterii Germane si vitrina in stil neorococo de la sfarsitul sec. al XIX-lea care face parte din garnitura de salon stantata de August Bembe din Mainz.

Povesti pescaresti – Delta Dunarii

Punctul de plecare in orice aventura in Delta Dunarii este de obicei Tulcea sau Sulina. Peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari, 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii si 133 de specii de pesti te asteapta sa le descoperi, imediat ce ai pornit in calatoria ta prin canalele intortocheate ale Deltei. Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii insa despre acest adevarat colt de rai:

  • Este cel mai nou pamant din Europa si anual creste cu 40 de m.
  • O singura delta in Europa este mai mare decat Delta Dunarii si doar 22 mai sunt inaintea ei in lume.
  • Delta Dunarii este a treia ca importanta ecologica dintre toate cele 300 de rezervatii naturale din lume;
  • Vei gasi aici una dintre cele mai mari si mai compacte zone de stuf din lume – 240000 ha;
  • Cele peste 250 de specii de pasari o plaseaza pe primul loc din punctul de vedere al faunei ornitologice;
  •  In plus, vei gasi aici o multime de specii rare si pe cale de disparitie: pelicanii dalmatieni, cormorani mici, gastele cu piept rosu sau Pelecanus crispus, pelecanus onocrateus, Egreta alba, Egreta garzeta.
  • Una dintre putinele zone din lume unde se gasesc mamifere precum Mustrella Lutreola si oterul (Lutra Lutra).

Povesti transilvanene – Viscri

Aflat chiar in inima Transilvaniei, Viscri este cunoscut cel mai mult pentru  biserica fortificata ridicata in jurul anului 1100.  Totul in Viscri este insa autentic si si-a pastrat farmecul vremurilor trecute.  Ce poti sa faci insa aici, dupa ce ai vizitat fiecare coltisor al bisericii fortificate:

Degustari de branzeturi locale. Atentie insa la momentul in care ajungi la Viscri. Branza buna o gasesti din mai pana in septembrie.

Viziteaza fierariile unde localnicii inca mai practica aceasta meserie.

Mergi cu bicicleta sau la plimbare pe dealurile din imprejurimi sau prin padure.

Ai putea porni in cautarea de trufe prin padurile din imprejurimi.

Mergi la cosit de fan.

Pur si simplu, plimba-te prin Viscri pentru a te bucura de frumusetea caselor si a locului acesta neschimbat de secole.

Povesti cu talc – Cimitirul vesel

Sapanta este vestita pentru  Cimitirul Vesel care a devenit o importanta atractie turistica.

Atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume in care aveau sansa de a se intalni zeul suprem Zamolxe.

Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Patras, sculptor, pictor si poet in acelasi timp. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn inscriptate in stilul sau characteristic, iar dupa moartea acestuia, opera a fost continuata de ucenicul sau, Dumitru Pop Tincu.

Nici o cruce din cele este 800 aflate la Sapanta nu e terminata fara o scurta poezie, sincera si spontana. Fiecare poem contine numele celui decedat precum si un aspect esential din viata respectivei persoane. Iata un exemplu:

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea

Povesti in albastru de Voronet

Construita de Stefan cel Mare, Biserica Sfantul Gheorghe din Voronet este probabil cea mai cunoscuta biserica din Romania atat pentru frescele de la exterior pictate in culori intense, cat si pentru sutele de figuri conservate pe fundalul albastru.

Nu exista alt loc pe pamant in care sa se afle un grup de biserici cu o asa inalta calitate a frescelor ca in Bucovina, asa ca, pe langa Voronet, vei putea vedea o serie intreaga de alte biserici si manastiri care au fost deja incluse in Lista cu Mosteniri Culturale Inernationale a UNESCO.

 Povesti marinaresti – pe Litoralul Marii Negre

245 de kilometri de plaja, cu plaje pentru toate gusturile si bugetele,  15 statiuni de unde sa alegi, delfinariu, acvariu, Cazinoul din Constanta, cluburi, Cetatea Histria, Muzeul Arheologic din Mangalia, Muzeul de Istorie din Constanta, Muzeul Folcloric, Biserica Sf. Petru si Pavel din zona istorica a orasului Constanta, Moscheia din Constanta, Moscheia din Mangalia, manastirile Cocos si Cilic-Dere, Cheile Dobrogei si la Limanu, dunele maritime de la Agigea, cu rezervatia floristica si Padurea Hagieni.

Povesti ozonificate- Transalpina Ski Resort

Situata pe Valea Lotrului, in Puru, pe malul lacului cu acelasi nume, la o inaltime de 1.370 m, zona Vidra este renumita pentru peisajele superbe. Domeniul schiabil Transalpina inseamna natura autentica, aer puternic ozonificat si grad de poluare zero iarna. Zapada se mentine aici sase luni pe an, iar privelistile din varful partiei asupra Lacului Vidra sunt absolut spectaculoase.

Povesti sasesti in  Cisnadioara

Atractia principala a Cisnadioarei este biserica fortificata ce domina intregul sat, cocotata undeva sus pe Dealul Sfantul Mihail. A fost construita la sfarsitul secolului al XII-lea (1180-1200) si inchinata Sfantului Mihail, fapt ce a dus la numirea dealului cetatii in documentele medievale “Mons Sancti Michaelis”. Drumul pana sus la cetate nu este nici lung, nici greu, mai ales ca poteca este amejajata cu mici dale de beton si cu bancute din loc in loc.  Poteca prin padure ne conduce pana la baza zidurilor inalte de 4-6 metri, si, printr-o  mica poarta – vara acoperita de vegetatie- intram in incinta cetatii, dominata in centru de biserica din piatra.

Pentru o zi, in 28 iunie, portile satului se deschid publicului larg si poti vedea pe viu traditiile rurale.

Povesti cu regi si regine – Peles

Situat pe valea paraului Peles, in locul numit Pietrele Arse, Castelul Peles, cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc si inaugurarea oficiala. Dupa Castelul Bran, Pelesul este al doilea muzeu  din tara cautat de turisti, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa. A fost primul castel electrificat in intregime de pe continent, uzina electrica proprie fiind amplasata pe malul paraului Peles, si a fot dotat inca de la inceput cu lift interior, aspirator si incalzire centrala. Castelul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.

Lista ta ce ar include? Nu ezita sa completezi lasand un comentariu!

Ai nevoie de mai multe recomandari pentru vacanta ta. Pentru orice destinatie contactati agentia noastra de turism, Lugera Travel
dana.ilie@lugera.ro / telefon: 021.318.71.20

Vacanta frumoasa!

Monica Dona

WhatsApp Logo