Vacanta aceasta nu mergem la mare, nu mergem la munte, ci militam pentru planuri mult mai indraznete! Te provocam la un exercitiu de imaginatie, un tur virtual pe Valea Oltului! Un mozaic de istorie, monumente, legende, natura si gastronomie pe care il descoperi doar plimbandu-te in tihna, savurandu-l pana in cele mai mici detalii.
Sursa foto
Manastirea Turnu
un loc binecuvantat de natura
Un lacas de cult situat intr-un peisaj mirific ridicat in secolul al XVI-lea. Punctul de atractie este reprezentat de chiliile sapate-n stanca, unde pustnicii Daniil si Misail se izolau in perioada de post sau pentru rugaciune. La intrare se afla o biserica ridicata in secolul al XVIII-lea de catre Episcopul Varlaam, iar ce-a de-a doua biserica a fost construita in jurul anului 1900 de catre Gherasim Timus.
Pe langa manastirile incarcate de istorie si legenda, Valea Oltului ne ofera si alte atractii la fel de interesante.
Sursa foto
Manastirea Cozia este un astfel de exemplu. Cunoscuta in toata lumea pentru frumusetea ei, aceasta se afla la doar 2km de Manastirea Turnu.
Manastirea Cozia
un lacas vechi de peste 600 de ani
O bijuterie a arhitecturii bisericesti, aceasta a fost ctitorita in anii 1387-1388 de Mircea cel Batran la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, sfetnicul spiritual al lui Mircea cel Batran. Manastirea, care se afla la marginea Parcului National Cozia, adaposteste in interiorul ei adevarate comori pe care trebuie sa le descoperi. Mircea cel Batran a dorit ca dupa moarte, ramasitele sale sa fie aduse la Manastirea Cozia, piatra funerara actuala a domnitorului fiind o copie a celei originale, si dateaza din 1938. Tot la Cozia este isi are somnul de veci si monaha Teofana, mama lui Mihai Viteazul, care dupa asasinarea acestuia la Campia Turzii s-a calugarit la Cozia. Cu siguranta merita ca pentru cel putin cateva minute sa va opriti in parcul manastirii, sa va odihniti la umbra pomilor si sa beti apa din ivorul tamaduitor. Chiar langa Manastirea Cozia se afla Bolnita Cozia, in care pictura originala s-a pastrat in intregime.
Sursa foto
Foarte aproape de manastirea Cozia, se afla un alt lacas de cult, prea putin cunoscut din pacate, Cozia Veche.
Cozia Veche
Schitul Santului Ioan la Piatra
Gasesti aici ruinele unei foste bisericute ale carei ziduri abia se mai puteau vedea, pana in anul 1986 cand schitul a fost practic reconstruit. Aflat pe Valea Oltului, la distanta de un kilometru de la Manastirea Cozia, dinspre Ramnicu Valcea spre Sibiu, despre Schitul Santului Ioan de la Piatra se spune ca ar fi fost ctitoria lui Radu, tatal lui Mircea cel Mare, datand de la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. In anul 1670 Mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti reface aceasta bisericuta si in acelasi an, la 24 iunie, o sfinteste. In anul 1802, la „cutremurul cel mare” si in anul 1838, la un alt cutremur, aceasta asezare monahala s-a ruinat si nu a mai fost refacuta multa vreme. In prezent, calatorul care zaboveste pe malul Oltului, este surprins descoperind pe locul fostelor ruine, o mica biserica. A fost refacuta complet in anul 1986 de catre Ioan Mihaila, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Sursa foto
In drumul tau catre urmatoarea manastire, te poti opri in satul Pausa, aflat pe partea stanga a Oltului, de unde o sa ai parte de o priveliste incantatoare.
Manastirea Stanisoara
sihastria din Muntii Cozia
Intr-o poienita ca in povesti, la umbra masivului Cozia se afla un asezamant monahal superb, vechi de peste 500 de ani. Sub stanci se afla o uriasa biserica din piatra inconjurata de chiliile calugarilor. Privesti un peisaj frapant si esti inconjurat de o liniste apasatoare care te face sa vorbesti in soapta. In anii 1800 asezamantul a fost distrus in timpul razboaielor cu austro-ungarii, iar actuala biserica din piatra a fost reconstruita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus.
Sursa foto
De la Stanisoara urmeaza un drum de aproximativ 14km pana la o frumoasa insulita.
Schitul Ostrov
insula pe care s-a cladid un paradis
Schitul a fost constuit pe un petec de pamant leganat de valurile Oltului, Cat despre felul in care a aparut aceata insulita, legenda spune ca era odata un barbat care a incercat sa traverseze raul intr-un car tras de boi, cand dintr-o data s-a iscat o furtuna.
Se spune ca in fata barbatului s-a ridicat un val urias iar omul a inceput sa se roage sa scape cu viata. In acel moment, din apa involburata a aparut aceasta fasie de pamant ca prin minune. In semn de multumire, barbatul a ridicat pe aceasta insulita o biserica facuta din barne in locul careia, ulterior, Nicolae Basarab, a zidit un nou lacas. Curtea este plina de numeroase flori, un loc din care cu greu te induri sa pleci. Ani la rand, pe acest petic de pamant au crescut plante exotice, smochine, castani comestibili, lamaite. Veveritele coborau nestingheriti din copaci, iar licuricii ofereau un spectacol de lumini ce lumina stejarii seculari. Micul paradis se afla in orasul Calimanesti, la doar 20km distanta de Ramnicu Valcea.
Sursa foto
Mergem apoi 22 km pana in comuna Muereasca, unde putem face un mic popas.
Manastirea Frasinei
feeria de pe Valea Oltuui
Retrasa intre munti si vegheata de padure, a atras de-a lungul timpului multe suflete ce cautau liniste duhovniceasca. Aceasta manastire este singura din tara in care femeile nu au voie sa ii treaca pragul, din cauza blestemului Sfantului Calinic.
Pe piatra de legamant a Sfantului Calinic scrie: “Acest sfant lacas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub niciun chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum: saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si sa vina asupra lor fericitul bine.” Dupa anul 1989 aceasta manastire a devenit cunoscuta si ca locul in care preotii fac slujbe de dezlegare si exorcizare.
Aceasta asezare minunata se afla la aproape 25km de Ramnicu Valcea, in apropierea Parcului National Cozia.
Sursa foto
Un drum de aproape 40 km de la Frasinei prin Ramnicu Valcea, nu o sa ti se mai para atat de lung atunci cand o sa ajungi la urmatoarea destinatie.
Manastirea Govora
o fortareata a spiritualitatii romanesti
La doar 18km de Ramnicu Valcea se afla Manastirea Govora, asezamant ce se numara printre cele mai vechi din tara, fiind construit partial de Vlad Dracul in secolul al XV-lea.
In perioada domniei lui Vlad Tepes manastirea a fost distrusa din pacate de catre Albu cel Mare, iar de-a lungul timpului manastirea a suferit foarte multe modificari si restaurari. In secolul al XV-lea a fost refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare, iar mai apoi Matei Basarab a restaurant-o complet in secolul al XVII-lea. domnitorul Matei Basarab si-a pus amprenta restaurand manastirea complet. Constantin Brancoveanu a adus de asemenea cateva modificari in timpul domniei sale. Ultimele reparatii s-au facut intre anii 1957-1969 si 1986-1988.
In interiorul bisericii, pe langa valoroasa pictura se gaseste o frumoasa catapeteasma, din lemn, sculptata in stil brancovenesc. Manastirea Govora ramane in istoria neamului ca fiind gazda primei tiparituri in limba română.
Sursa foto
Pe lista mea, ultima manastire ne spune o legenda uimitoare.
Manastirea Dintr-un Lemn
construita dintr-un singur stejar
Intr-o zona impadurita, la aproximativ 18km de Manastire Govora, se afla unul dintre cele mai vechi si mai valoroase lacasuri de cult din tara. Cea mai veche marturie despre aceasta manastire a fost consemnata in anii 1653-1658.
Potrivit unei legende, aceasta bisericuta a fost construita de un pustinc ce se odihnea la umbra unui stejar cand, la un moment dat a auzit o voce care l-a indemnat ca din stejarul acela sa costruiasca o biserica. A visat sau era adevarat ceea ce auzise? Omul s-a ridicat si a inceput sa taie copacul, in miezul caruia a gasit o icoana a Maicii Domnului. Pustnicul nu a mai stat pe ganduri si s-a apucat de treaba, construind biserica din acel stejar. Adevar sau o poveste izvorata din imaginatie? Nici nu mai conteaza. Cand ajungi acolo esti inconjurat de frumusete, liniste, natura si istorie Langa aceasta bisericuta, in jurul anului 1635, Matei Basarab a zidit Manasturea dintr-un Lemn. In aceasta biserica mare se afla icoana de care este legata legenda.Dupa restaurarea din 1938-1940, acest asezamant monahal a devenit loc de inchinare pentru aviatori si marinari.
Sursa foto
Valea Oltului inseamna in plus istorie si nu poti ajunge aici fara a-ti lua portia de instruire.
Castrul roman Arutela
Cum treci de barajul Turnu, in Poiana Bivolari, doua turnulete inconjurate de ziduri rasar ca prin poveste. Ai crede ca este un castel, dar de fapt este un castru roman, ce dateaza din 137-138 d.H. din timpul imparatului Hadrian. In fata a doua dintre portile castrului exista o inscriptie care a ajutat la datarea acestuia.
Sursa foto
Daca esti curios sa stii cum traiau valcenii si care erau preocuparile lor, te invit sa faci o scurta calatorie in timp la Muzeul Satului Valcean.
Muzeul Satului Valcean
In acest muzeu in aer liber, construit in 1974, viata satului valcean este prezentata cu atat de multa generozitate incat uiti de tine si de tehnologie. Te simti ca intr-un basm printre cele 80 de constructii si miile de obiecte traditionale.
Muzeul este impartit in: sectorul gospodarie – ilustreaza ocupatiile traditionale, sectorul social-cultural – o scoala primara de la inceputul secolului al XX-lea, un han de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sectorul mestesuguri – sunt prezentate tehnici si procedee traditionale si sectorul constructiilor specializate – troite, fantani, stupi de albine, un conac de vie si multe altele.
Sursa foto
Valea Oltului ne atrage toata atentia si prin natura si secretele ei, care cer sa fie descoperite. Deci, iti propun o revigoranta drumetie.
Daca ajungi pe Valea Oltului este musai sa faci o drumetie in Parcul National Cozia, o destinatie cu peisaje parca rupte din Rai, la o distanta de doar 25km de Ramnicu Valcea. O plimbare in voie prin parc, catre cascada Lotrisor, iti taie respiratia. Este un loc in care trebuie sa te bucuri de linistea naturii acompaniata de triluri si sunetul apei. Traseul este o adevarata feerie presarata cu stanci. Efortul depus este recompensat cu privelisti care te intampina la fiecare cotitura pe care o faci. Vegetatia este impresionanta, iar printre sutele de specii de plante se afla si floarea de colt, ocrotita prin lege. Fauna este impresionanta, aici gasindu-se scorpionul pitic, vipera cu corn, capra neagra, cerbul carpatin, ursul, lupul, jedrul de copac, pisica salbatica sau rasul.
Sursa foto
De la manastirile impunatoare si creatia naturii ajungem la simplitate. La simplitatea omului care a reusit sa imbine ceea ce avea prin curte creand mancaruri carora li s-a dus vestea.
Mancarea Olteneasca
Mancarea delicioasa a Olteniei este pomenita in intreaga lume de turistii veniti aici, care si-au umplut blogurile cu impresii si retete. Toti stim ca specific acestei zone si greu de reprodus este mancarea facuta in oale de pamant, la test si ca prazul nu lipseste de la aproape nicio masa. In bucataria olteneasca sunt folosite legumele proaspete, carnea de pasare, vita, porc, peste, lactate si branzeturi.S-a simtit influenta vecinilor in mancarea olteneasca, prin tocana si ghiveciul calugaresc.
Praz si stevie, ciorbele putin acrisoare si renumitii carnati oltenesti sunt reprezentativi zonei si acest lucru o sa ramana mereu in amintirea oricarui turist.
Sursa foto
Oltenia nu inseamna doar mancare la test si praz. Oltenia inseamna peisaje extraordinare si oameni deosebiti. La fiecare pas facut, descoperi ceva nou ce inevitabil te uimeste. Inseamna Valea Oltulului, un loc salbatic si frumos, munte, rau involburat, vegetatie si aer curat ca acum 2000 de ani cand drumul era batatorit de daci si ulterior de romani.
Te-am convins? Cu siguranta! Pentru ca Valea Oltului ofera bucurie si satisfactie oricarui calator.
Iar daca vrei sa ajungi mai usor aici, echipa Lugera iti poate configura, la cerere, un pachet unic in care sa incluzi tot ce iti doresti.
Contacteaza-ne!
dana.ilie@lugera.ro 0725151312
Laura Munteanu
Virtual Traveller